Kråkebolle med råreker

I denne retten med kråkebollerogn og reker er alt rått.

Foto: NRK

Kråkebolle med råreker

Kokken Halvar Ellingsen prøver å få råvarene til å snakke for seg selv. I denne oppskriften brukes det rogn fra kråkeboller, rå reker og fermenterte umodne epler.

Slik gjør du

Kråkebollerogn

Rens ferske levende kråkeboller, klipp av undersiden og fisk ut rognen med en skje, prøv å beholde rognen så hel som mulig. Dypp rognen i vann for å fjerne eventuelle urenheter. Serveres så fersk som mulig.

Kråkebolleis

Kjør rognen med maltodextrin i blender, sil og frys i ismaskin.

Fermenterte umodne epler

Bland vann og salt. Ha saltvannet i en vakuumpose sammen med eple, vakuumer og la disse ligge ute i romtemperatur i 14 dager. Kutt eplene i tynne strimler.

Solbærbladolje

Vakuumer solbærblad, salt og olje. Kok dette på 60 grader i et døgn. Avkjøl posen på kjøl før du siler av bladene gjennom et kaffefilter.

Råreker

Be din lokale rekefisker holde av litt reker som ikke kokes. Rens disse på vanlig måte og server.

Anretning

Her kan du gjerne servere i kråkebollen. Legg litt rømme i bunnen, bruk god rømme gjerne fra en lokal bonde. Her snakker vi skikkelig rømme med så mye fett som mulig. Legg i råreke, kråkebolleisen, fermentert eple og ha over litt solbærbladolje.

Tips

Kråkebolle med fermentert umodne epler og rårekser

Kokken leter etter balansen og sammensetningen av råvarene.

Foto: NRK
Halvar ble tidenes yngste NM-vinner i kokkekunst. Nå skal han åpne en gourmetrestaurant i en liten bygd i Vesterålen, og alt står på spill.

Halvar ble tidenes yngste NM-vinner i kokkekunst. Nå skal han åpne en gourmetrestaurant i en liten bygd i Vesterålen, og alt står på spill.

Kilde: Halvar Ellingsen i TV-serien «Kokkeliv»/NRK