Kneippbrød med hasselnøttpålegg

Gjør frokosten spennende med eget pålegg.

Foto: Marit Hegle

Kneippbrød med hasselnøttpålegg

Frokosten blir ekstra god med hjemmelaget brød, og enda bedre blir det når du attpåtil lager hjemmelaget hasselnøttpålegg med sjokolade.

Slik gjør du

Kneippbrød

Bland grov sammalt hvete, fin sammalt hvete og salt i en bolle. I en annen bolle rører du sammen vann, maltekstrakt/honning og gjær. La dette stå i 2 minutter før du rører det inn sammen med melblandingen. Tilsett gradvis hvetemel til deigen ikke lengre er klissete. Elt godt, hvis du elter for hånd elter du i 15 minutter, bruker du maskin holder det med 10. Tilsett så rapsoljen og elt videre i 5 minutter.

Dekk til bollen og la deigen heve til cirka dobbel størrelse, dette tar en liten time.

Fordel deigen i 2 brødformer som er smurt med smør. Etterhev i 40 minutter før brødene stekes på 200 grader, nederste rille, i 40 minutter. For ekstra sprø skorpe kan du fjerne brødene fra formene de siste 10 minuttene av steketiden.

Hasselnøttpålegg

Rist nøttene i ovnen i cirka 13 minutter på 175 grader. La nøttene avkjøle seg før skallet fjernes. Noe skall vil sitte fast på nøttene, det går helt fint, men fjern alt det løse. Hvis du legger nøttene i et kjøkkenhåndkle og ruller litt frem og tilbake vil jobben bli enklere.

Smelt sjokoladen over et vannbad og la den avkjøle seg til romtemperatur.

Kjør så nøttene i en hurtigmikser til de er helt finmost, og har konsistens som en tykk pasta. Tilsett olje, melis, kakao og vaniljesukker og rør videre til alt er jevnt blandet. Rør så inn sjokoladen. La kjøkkenmaskinen gå til konsistensen er ganske flytende. Nøttepålegget vil bli fastere når det blir helt avkjølt.

Legg pålegget i en lufttett boks. Oppbevares i romtemperatur. Blir konsistensen litt for hard kan du varme det veldig forsiktig i en mikrobølgeovn eller i et vannbad før servering.

Kilde: Marit Hegle i Norgesglasset/NRK P1