Laster innhold, vennligst vent..
Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker i brun saus med tyttebær og ertepuré.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker, brun saus og ertestuing er god norsk middag. Lise Finckenhagen serverer kjøttkakene med en lynrask ertepuré.

Slik gjør du

Brun saus

Begynn med sausen. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Visp inn melet og brun jevningen over middels varme, under stadig omrøring, til jevningen er dyp gyllenbrun. Men pass på så det ikke brenner seg.

Spe med varm kraft, i en tynn stråle, mens du hele tiden visper for å unngå klumper. La sausen småkoke/putre i ca. 15 minutter. Rør jevnlig slik at det ikke fester seg i bunnen av kasserollen.

Smak sausen til med salt, kvernet pepper og noen dråper soya eller Worcestersaus. For ekstra smak kan du røre inn litt brunost eller noen dråper tykk og søt balsamicoeddik, hvis ønskelig.

Kjøttkaker

Rør den kalde kjøttdeigen seig med saltet. Rør inn egg, potetmel og krydder. Spe med kald melk eller annen væske, litt etter litt. Pass på at all væsken er blandet godt inn i farsen før du tilsetter mer.

Form farsen til runde/ovale kjøttkaker ved hjelp av en fuktig spiseskje og håndflaten. Stek kakene i godt med smør over middels høy varme. Legg kakene rett over i den varme sausen, og la de trekke ferdig der, cirka 10–15 minutter.

Kok gjerne ut pannen med en skvett vann, og sil sjyen over i sausen.

Server kjøttkakene med et persilledryss, kokte poteter, rørte tyttebær og ertepuré eller ertestuing. Glaserte gulrøtter, kålstuing, rosenkål, blomkål og brokkoli er andre favoritter.

Tips

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+