Hverdagsgryte av lam
Foto: Runar Lindseth / NRK

Hverdagsgryte av lam

– Den gjør seg selv, det er billig, og du har middag for to dager, sier kokk Bård Greni.

Slik gjør du

Kutt kjøttet i passe biter, ikke for store, ikke for små (cirka 3x3 centimeter). Varm en stekepanne, og brun kjøttet med en god klump smør og litt salt og pepper. Ikke fyll for mye kjøtt i panna om gangen. Bruninga skal være ferdig fort, ellers begynner det å koke.

Mellom hver bruning heller du i en god skvett vekselvis rødvin og vann, for å koke ut smaken i panna. Bare et par sekunder, før alt helles over fra stekepanne til en gryte. På denne måten lager du ferdig krafta med en gang, og får med all smaken.

Kutt poteter og sellerirot i terninger, sopp og gulrøtter i passe biter, og paprika og rødløk i strimler. Finhakk hvitløken. Brun grønnsakene på samme måte som kjøttet. Da koker man ut smaken i panna. Det gjør at man får et mye bedre resultat på slutten.

Når alt er i gryta, heller du over et par bokser med hakkede tomater. La det stå og putre i et par timer.

Gryta kan spises to timer senere, eller dagen etter. Og du har mat for et par dager.

Tips

Du kan bruke grytekjøtt, kutte opp koteletter eller bruke lammeskarv. Du kan også uten problemer bytte ut lammekjøtt med sauekjøtt. Det er som regel feitere, noe som gir mer smak.

Kilde: Bård Greni