NRK Meny
Gammeldagse medaljer med krem

Dette er en dansk klassiker som smaker godt til kaffen. Kremen skjuler både jordbærsyltetøy og vaniljekrem.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Gammeldagse medaljer med krem

Mellom lagene med mørdeig er det krem, vaniljekrem og jordbærsyltetøy. På toppen melisglasur, pistasjnøtter, krem og jordbærpynt. Dette er Mette Blomsterbergs gammeldagse medaljer.

Slik gjør du

Mørdeig

Alle ingrediensene til mørdeigen eltes sammen. Deigen settes kaldt 1/2 time. Den kalde deigen kjevles ut relativt tynt. Deigen stikkes ut i ca. 20 sirkler som hver er ca. 7 cm i diameter. Bruk gjerne en utstikker med bølgete kant. Ellers kan du bruke et glass eller lignende.

De runde kakene stekes på bakepapir ved 200 °C til de er lett gylne, ca. 8-10 minutter. Avkjøles på bakerist.

Vaniljekrem

2 dl av melken kokes opp i en liten gryte. Vaniljestangen skjæres i to på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv. Bland frøene med litt sukker, så de skilles fra hverandre.

Vaniljesukker, maisenna og den resterende 1/2 dl melk piskes sammen. Tilsett eggeplommene og pisk igjen.

Når melken koker has vaniljeblandingen rett i gryten. Pisk godt til kremen tykner fint. Kremen helles straks i en skål. Legg et stykke plastfolie rett på vaniljekremen, så det ikke dannes kondens. Avkjøl kremen helt i kjøleskap, minst 2 timer. Vaniljekremen må brukes samme dag eller neste dag.

Gammeldagse medaljer

Pisk fløten til krem, ikke for stiv. Ha kremen i en sprøytepose med stjerneåpning og sprøyt en høy ring på 10 av bunnene. Legg sprøyteposen med kremen i kjøleskapet mens medaljene bygges videre opp.

Fyll 1 ts godt jordbærsyltetøy i midten av kremen på hver bunn. Den iskalde vaniljekremen piskes litt med en visp og has i en sprøytepose med en mindre åpning. Bruk gjerne en engangs sprøytepose uten tyll.

Vaniljekremen sprøytes over syltetøyet i kremringen, så hullet blir helt fylt.

De 10 mørdeigskakene som skal brukes som lokk får et lag glasur og drysses med finhakkede pistasjnøtter. Lokkene legges på toppen. Avsluttes med en liten kremtopp og en skive friskt jordbær. Oppbevares i kjøleskap til de skal serveres.

Serveres samme dag!

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR