NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Florences appelsinkake

Appelsinkake med appelsinglasur. Kaken smaker godt også uten appelsinkrem i midten.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Florences appelsinkake

Florence er min svigermor Darinas tante, og denne kaken er legendarisk på Ballymaloe. Den holder seg veldig bra i et par uker, forteller Rachel Allen.

Slik gjør du

Bakes i to runde former, 20 cm, eller en rund form, 28 cm.

Forvarm ovnen til 180 °C. Ha bakepapir i bunnen av formene og smør og mel på sidene.

Rør smøret mykt i en stor bolle. Bruk en håndmikser eller håndvisp. Ha i litt og litt sukker og revet skall av 1 appelsin. Fortsett å visp til blandingen er lys og luftig. Tilsett eggene ett om gangen, visp godt mellom hvert egg. Sikt mel og bakepulver i røren og rør forsiktig. Rør inn en spiseskje appelsinjuice.

Fordel røren i formene. Lag en liten grop i midten av hver kake sånn at den hever seg jevnt, uten at det blir en topp på midten. Stekes i ovnen i 25-30 minutter. Sjekk med en bakepinne.

La kaken hvile i formen i 5 minutter før du tar den ut og lar den avkjøles på rist.

Appelsinkrem
Rør smøret mykt. Ha i melis og revet skall av 1 appelsin. Ha i 1 ss appelsinjuice litt etter litt, så det blir en glatt, myk krem.

Appelsinglasur
Ha appelsinjuice i melisen og rør godt. Ha i litt og litt juice om gangen. (Hvis glasuren blir for myk, vil den renne av kaken, men hvis den blir for stiv, vil det være vanskelig å smøre den utover.)

Når kakene er avkjølt deler du dem i to horisontalt (eller den ene kaken i to eller tre, avhengig av tykkelsen). Ha på appelsinkrem og legg neste lag over. Smør glasuren ut på toppen og sidene. Dekorer med kandiserte blomster (hvis du har lyst).

Kilde: Duften av nybakt / orig. tittel: Rachel Allen: Bake!