NRK Meny
Normal

Fårikålens festdag

Når høsten kommer og kålen er høstet er det klart for god, varm og smakfull fårikål. Hverdagen blir en fest med fårikål.

Fårikål

Lise Finckenhagens fårikål. Oppskriften finner du i artikkelen.

Foto: NRK

Det var lytterne til Nitimen som en gang på syttitallet utropte fårikål til Norges nasjonalrett. Og etterhvert har denne klassiske middagsretten fått sine egne venner og en egen nettside, www.farikal.no.

Fårikål

Brødrene Prices fårikål.

Foto: DR

Fårikålens festdag feires siste torsdag i september hvert år. Det er da du skal invitere familie og venner til et måltid som er lett å tilberede og som metter mange.

Lise Finckenhagens oppskrift:

Fårikål er en enkel rett med få ingredienser. Hodekål, lammekjøtt, pepperkorn, vann og salt er alt som skal til. De to danske brødrene James og Adam Price i TV-serien Munter mat har også prøvd seg på norsk tradisjonsmat.

Fårikål

Stig Juelsens fårikål.

Foto: Stig Juelsen

Oppskriften fra Munter mat:

Det du trenger når du skal lage fårikål er god tid. Og gode råvarer. Ofte blir fårikålen best når du serverer den dagen etter den er kokt. Kjøttet bør ha bein, noe som gir kraften god smak.

Oppskriften fra Stig Juelsen:

Det er ikke bare hjemmelaget fårikål som står på norske middagsbord. Ferdigmatprodusenten Fjordland har fårikål på menyen og den blir bare mer og mer populær. Over to hundre tusen fårikålmiddager fra Fjordland ble spist i fjor.