Bringebærskum

Friskt og søtt bringebærskum.

Foto: Marit Hegle

Bringebærskum

Bringebærskummet har en god og frisk smak av bringebær, og det smelter på tungen når du tar en bit.

Slik gjør du

Tin bringebærene og press dem gjennom en sil for å bli kvitt steinene. Sil gjerne flere ganger hvis noen steiner klarer å lure seg gjennom silen den første gangen.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i minst 10 minutter.

Bland sammen vann og sukker i en liten kasserolle. Kok opp og la det koke til blandingen blir 118 grader. Det er viktig at du ikke rører i blandingen etter at du har slått på varmen. Bruk et sukkertermometer, eller et annet termometer som tåler minst 118 grader. Hvis du mangler et slik termometer kan du følge godt med på konsistensen til sukkerlaken. Når det blir store, blanke, seige bobler som holder formen i 1–2 sekunder skal laken holde cirka 118 grader.

Med en håndmikser eller en kjøkkenmaskin blander du eggehviten med en liten klype salt, til den så vidt begynner å bli stiv.

Bland så bringebærsaften inn i sukkerlaken. Rør godt. Klem alt vannet ut av gelatinplatene og bland de inn i bringebær- og sukkerlaken. Mens mikseren med eggehvite går på lav hastighet tømmer du bringebærlaken inn i eggehviten i en tynn stråle. Prøv å ikke treff selve vispene med bringebærlaken. Sett mikseren på medium hastighet og visp til blandingen er helt avkjølt, og er luftig og ganske fast.

Kle en liten form med bakepapir i bunnen, cirka 20–22 centimeter, eventuelt 15–18 centimeter. Bruk en tesil og dryss litt mel over bakepapiret. Bre bringebærskummet over, og prøv å få det jevnt og flatt på toppen. Dekk formen med plastfolie og la den stå kjølig i minst 6 timer.

Med en skarp kniv løsner du skummet fra kantene. Løfte bringebærskummet forsiktig over på en skjærefjøl. Legg papirsiden ned mot fjølen. Skjær ut kvadrater med en skarp kniv.

Smelt forsiktig sjokoladen sammen med fettet/oljen over et vannbad, eventuelt på lav effekt i mikrobølgeovnen. Rør ofte. Hvis sjokoladen er for tykk kan du tilsette litt mer fett/olje. Bruk 2 gafler som du stikker i bunnen av en skumbit, og dupp forsiktig halve skummet i sjokoladen. Rist av overflødig sjokolade før du setter biten til avkjøling. Hvis du har litt tørket bringebær, eller litt bringebærpulver strøs det over bitene før sjokoladen har stivnet helt.

Tips

Bringebærskummet holder seg i 4–5 dager i kjøleskapet, i en tett boks.

Kilde: Marit Hegle