Hopp til innhold

Virtuell perlekiste: 769 kroner

En fisketur i et iPhonespill ble raskt til noen dyre minutter for Nora (11).

Fishier

I dette spillet kan du fiske opp skatter fra havet, men selv om skattene bare finnes i spillet, koster de masse penger.

Foto: Skjermdump fra iTunes

Mor og datter

Nora Grøttjord Berg og Stina Grøttjord-Berg.

Foto: Privat

Nora Grøttjord Berg (11) er den midterste av tre døtre, og alle har hver sin mobil med abonnement fra Telenor.

- De får 200 kroner hver på mobilen i måneden, men jeg har sperret mobilene for abonnementstjenester, forteller Stina Grøttjord-Berg, jentenes mamma, til NRK.no.

Til tross for et bevisst forhold til barnas mobilbruk og spill, fikk familien en sjokkerende regning fra iTunes.

Spilte på mammas iPhone

Barnas mor forteller at hun av og til lar døtrene spille på iPhonen hennes.

Og det var etter en slik episode at hun ble 769 kroner fattigere.

- Datteren min fikk lov til å laste ned spillet «Fishies» , hvor man fisker opp skatter fra havet. Det kostet mellom seks og elleve kroner å laste det ned, forklarer hun.

Etter en stund oppdaget hun at det hadde blitt trukket 769 kroner fra iTuneskontoen hennes.

Kvittering

Kvittering på kjøp av antikk perlekjede.

Foto: Skjermdump av e-post fra iTunes

- Kostnaden var for en antikk perlekiste fra 1950. Da jeg fortalte Nora om dette ble hun sjokkert, og kunne ikke huske når hun hadde brukt penger i spillet, legger moren til.

Les også: Hjelper WoW-avhengige

- Rent lureri

Øystein Samnøen

Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten.

Foto: Barnevakten

Organisasjonen Barnevakten synes det er uakseptabelt å ikke informere tydelig om kostnader ved kjøp av virtuelle produkter og tjenester.

- Det må stilles særlige krav til tydelighet på produkter og/eller tjenester man må forvente at barn vil bruke, hvilket jeg mener er tilfelle med spillet Fishies. Som følge av at datteren selv ikke ser ut til å være klar over at hun faktisk brukte 769 kroner på kjøp av et produkt i spillet, kan det tyde på at forbrukerinformasjonen ikke er god nok i dette tilfellet, sier Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten, til NRK.no.

Hva angår prisen på det virtuelle perlekjede, har han lite positivt å si.

- Det må være en fornuftig sammenheng mellom kostnadsnivå og hva man faktisk får ved bestilling av virtuelle produkter. Salgspris på 769 kroner for et virtuelt perlekjede i et mobilspill er i mine øyne å betrakte som rent lureri, understreker han.

I dette tilfellet mener han likevel at foreldrene burde lest nærmere om spillet før de lastet det ned.

- Spillet har anbefalt 12 års grense, og ved nedlasting av spillet blir man gjort oppmerksom på kjøpsrammene, legger han til.

Les også: 8-åringer hektet på modellspill


Kredittkort og passord

Bente Øverli

Bente Øverli, nestleder i Forbrukerombudet.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

For å opprette en konto hos iTunes, må man legge inn en kredittkortnummer og et passord.

For å aktivere et eventuelt kjøp, får man først spørsmål om man ønsker å kjøpe tjenesten, og deretter må man taste inn passordet.

- Om du gir dette passordet til barna, er det spørsmål om du ikke samtidig har gitt fullmakt til barna til å bruke penger i spillet. IPhonen kan i disse tilfellene fungere som et kredittkort i spillsammenheng, forklarer Bente Øverli, seksjonssjef i Forbrukerombudet, til NRK.no.

Stina Grøttjord-Berg har tatt gode forbehold med barnas mobil, men det hjelper lite når de bruker en iPhone med et innebygget kredittkort.

- Jeg burde sikkert lest mer om spillet etter at jeg lastet det ned, men jeg tenkte ikke på at et spill som bare kostet noen kroner å laste ned, kunne selge så dyre ting som dette perlekjedet. Det er sikkert mest min egen feil, men når min familie kan gå i denne fella kan sikkert andre det også, mener trebarnsmoren.

Nå ønsker hun å gjøre andre oppmerksomme på slike spill, og hva det kan koste.

- En person under 18 år kan ikke inngå en avtale om å tegne en iTuneskonto og deretter laste ned slike spill. Det er viktig å tenke over at dersom du gir barna fullmakt til å bruke din telefon gjennom å gi dem tilgangen til passord og iTuneskontoen din hvor du har lagt inn kredittkortinformasjon, kan du risikere å få store regninger, forklarer Øverli.

Det har ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med Playmesh, som står bak spillet Fishies, den siste uken.

Les også: Unge hektes på nettpoker | Dataspill verre enn narkotika

Bedre informasjon

Barnevakten mener forbrukere generelt må kunne stille krav om tydelig og forståelig informasjon, samt en rimelig prissetting av produkter og tjenester.

- Bransjen bør utvikle en sterkere etisk bevissthet, avgi relevant forbrukerinformasjon og tydelig merke produktene med både anbefalt aldersgrense og ikoner som indikerer sterkt innhold. I tillegg bør det merkes tydelig dersom spill inneholder mulighet for kjøp. Dette er ikke tilfredsstillende i dag, og hadde bransjen fulgt dette ville sannsynligvis mange tilsvarende episoder være unngått, sier Samnøen.

Forbrukerombudet jobber mest med spill rettet direkte mot barn, men mener det også er en jobb å gjøre i forhold til utenlandske spill og spill der kredittkort er involvert.

- Det er bra at foreldrene er bevisste og diskuterer barnas mobilbruk på egen telefon. Men de må også huske på at spill kan betales gjennom fasttelefonen og at smarttelefonene, som kommuniserer med utlandet og spiller interaktivt, kan generere store regninger, avslutter Øverli.

Les også: Slik unngår du spillavhengige barn

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)