Vinfavoritt er full av sukker

Men det er ikke bare sukkeret som avgjør hvor mange kalorier det er i de edle dråpene.

Martinin Asti

En flaske Martini Asti inneholder sukker tilsvarende cirka 36 sukkerbiter. Men du bør ikke bare se på sukkernivået når du skal finne ut hvor mange kalorier det er i vinen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Diabetesforbundets fagblad Diabetes har gått gjennom sukkerinnholdet i de mest populære vinflaskene på Vinmonopolet. Og det er ikke beskjedne mengder sukker i flere av de mest solgte flaskene.

Bestselgeren Martini Asti, en musserende vin fra Piemonte i Italia, kommer dårligst ut, med hele 90 gram sukker per liter vin. Det tilsvarer om lag 36 sukkerbiter.

Mye sukker er det også i Toso Moscato Spumante, som kommer fra det samme vindistriktet. Den måler 83 gram sukker per liter.

Til sammenlikning finnes det mange populære viner som så vidt inneholder sukker i det hele tatt. For eksempel har den italienske hvitvinen Tamellini Soave 2010 bare ett gram sukker per liter. Den spanske rødvinen Gran Fuedo Reserva 2006 er et annet eksempel på vin med bare ett gram sukker per liter.

 • Hele listen over sukkerinnholdet i de mest populære vinene finner du på Diabetes.no.

LES OGSÅ: Slanketabben som ødelegger

Alkoholen er verre enn sukkeret

Tove Drilen

Tove Drilen ved St. Olavs Hospital

Foto: NRK

Det må jo være lov å kose seg en gang iblant også. Vi skal ikke bli hysteriske, for det er ikke farlig å få i seg litt sukker.

Tove Drilen, klinisk ernæringsfysiolog

– Folk som strever med vekten, bør huske på at det finnes noen typer viner som har mindre sukker enn andre, sier Tove Drilen til NRK.no. Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved St. Olavs Hospital på Universitetet i Trondheim.

Drilen presiserer at sukkernivået i vinen bare er én del av regnestykket for folk som er opptatt av hvor sunn drikken er.

– For man må huske å ta alkoholen med i beregningen. Alkohol er i seg selv er et næringsgivende stoff, akkurat som fett, karbohydrater og proteiner. Men alkohol gir mer energi per enhet enn karbohydrater, forklarer Drilen.

Faktisk gir ett gram alkohol nesten dobbelt så mye energi som ett gram sukker. De aller fleste rød- og hvitviner har langt flere kalorier fra alkoholen enn fra karbohydratene, ifølge Vinmonopolet.

Det betyr også at sukkerverstingen Martini Asti, kanskje ikke er så ille likevel, fordi alkoholnivået på 7,5 prosent er en god del lavere enn i mange andre viner.

– Derfor bør du se på hvor mange kalorier det totaltsett er i vinen, sier Drilen.

Så mange kalorier er det i de forskjellige vinene

Men å finne kaloriinnholdet i en vin kan være vanskelig. Vinmonopolet har derfor laget en liten generell guide til hvor mange kalorier det er i de forskjellige typene. I listen under ser du et utvalg typiske viner, og hvor mange kalorier du får i deg ved å drikke en vanlig flaske (75 cl):

En halvtørr hvitvin med 10 prosent alkohol og 28 gram sukker per liter:

 • Alkohol 387 kcal
 • Karbohydrater (sukker) 81 kcal
 • Totalt 468 kcal

Tørr hvitvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:

 • Alkohol 465 kcal
 • Karbohydrater (sukker) 4 kcal
 • Totalt 469 kcal

Rødvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:

 • Alkohol 465 kcal
 • Karbohydrater (sukker) 4 kcal
 • Totalt 469 kcal

Rødvin med 15 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:

 • Alkohol 588 kcal
 • Karbohydrater (sukker) 4 kcal
 • Totalt 592 kcal

Velger de lette vinene

Vinmonopolet har for lengst merket at folk er bevisste på hva flaskene med de edle dråpene inneholder.

Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet

Jens Nordahl er pressesjef i Vinmonopolet.

Foto: Tomas Berger / NRK

Vi ser at kundene våre i økende grad er opptatt av kaloriinnholdet og sukkerinnholdet i vin. Mange velger de lyse, lette, kalori- og sukkerfattige produktene, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet, til NRK.no.

For å møte denne etterspørselen har de aller fleste ansatte fått opplæring i hvilke viner som byr på et høyt og lavt kaloriinnhold. For det er ikke få spørsmål de ansatte får om akkurat dette temaet.

– Det er en helsetrend i samfunnet, med mange som går på ulike type dietter, der søkelyset er rettet mot sunn livsstil. Og det påvirker også vårt salg og hvilke produkter kundene spør etter, sier Nordahl.

– Må være lov å kose seg

Ernæringsekspert Tove Drilen legger til at det er viktig å huske på at alt trenger ikke være så sunt hele tiden.

– Det må jo være lov til å kose seg en gang iblant også. Vi skal ikke bli hysteriske, for det er ikke farlig å få i seg litt sukker, sier Drilen.

Hun sier videre at normalvektige personer tåler å få i seg litt sukker.

– Men det er klart at når det er snakk om 90 gram sukker per liter i vinen, og man drikker mye av det, bør man være obs.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.