Hopp til innhold

Vil tigge arv på TV

Frivillige organisasjoner vurderer nye metoder for å få en del av arven din. Nå kommer TV-reklame med bønn om å gi huset og sparepengene dine til en god sak.

TV-reklame om arv.

Nederlandsk TV-reklame ber om arv. Nå kommer tilsvarende TV-kampanjer i Norge.

LES OGSÅ: Bitter strid mot Kreftforeningen

Testamenter hos byfogden i Oslo.

Mer enn 12.000 testamenter oppbevares nå hos byfogden i Oslo.

Foto: NRK

"Din testamentariske gave gir mennesker et bedre liv. La din siste vilje bli andres framtidsmulighet. Testamentér en gave til oss!”

Annonser i tidsskrifter vil få oss til å gi arven til veldedige formål. Nå skjerpes konkurransen mellom frivillige organisasjoner.

Neste skritt er TV-annonser. Reklame for vaskemaskiner, sjampo og sjokolade kan få konkurranse fra testament-annonser i kampen om seernes oppmerksomhet.

- Vi kommer til å se TV-kampanjer for testamentariske gaver i nær framtid, sier Jan Olav Ryfetten, daglig leder stiftelsen i Soria Moria. Stiftelsen gir råd til organisasjonene om nye metoder for å få inn mer penger fra gaver og arv.

Halvparten vurderer

Avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen

- Kreftforeningen må være konkurransedyktig på arv, mener avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei.

Foto: NRK

Bare seks prosent av oss har skrevet testament, viser en ny undersøkelse fra Norstat. 1000 personer er spurt, og nesten halvparten ønsker å opprette testament.

24 prosent av alle som vil skrive ned sin siste vilje kan tenke seg å gi til veldedighet.

Det er gode nyheter for stiftelsen Soria Moria, som bestilte undersøkelsen. Utfordringen er å overtale folk til å gi fra seg hus, hytte og sparepenger. Svaret kan bli TV-reklame.

- Land som Storbritannia og Nederland har TV-kampanjer for testamentariske gaver. Det er bare et tidsspørsmål før dette kommer til Norge, sier Ryfetten.

Og nordmenn sitter på en gullgruve av verdier. Aldri før har så mange eldre mennesker hatt så store formuer, som de gir til en god sak. Tall NRK har hentet inn viser at testamentariske gaver til veldedighet har tatt helt av.

Strømmer inn

Millionene strømmer inn som aldri før til organisasjoner som Leger Uten Grenser, Frelsesarmeen og Det Norske Misjonsselskap. Aller øverst på arvetoppen troner Kreftforeningen, som i fjor fikk inn nesten 100 millioner kroner - en tredobling på få år.

- Vi må være konkurransedyktig på arv. Dersom andre organisasjoner reklamerer for testamentariske gaver på TV, må vi vurdere det samme. Det sier avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Advarer mot press

Advokat Randi Birgitte Bull

- Vær varsom, mener advokat Randi Birgitte Bull.

Foto: NRK

Jurist Randi Birgitte Bull advarer organisasjonene mot en mer aggressiv markedsføring. Det kan reises tvil om et testaments gyldighet dersom det blir skrevet i en situasjon som retten tolker som et press.

- Det kan bli oppfattet som press mot personer i en sårbar situasjon. Dette er et problem i utlandet. Her hjemme bør organisasjonene vise tilbakeholdenhet, advarer hun.

Randi Birgitte Bull svarte på arvespørsmål i FBIs nettmøte sammen med jurist Pål Søgård i Skatteetaten og økonomisk rådgiver Siw Ødegaard. Les svarene her!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)