NRK Meny
Normal

VG vil på tv

Distributørene må slutte å bestemme hvilke tv-kanaler som skal sendes på fiber- og kabel-tv. Nettene må åpnes. Det krever blant andre Schibsted og VG-tv.

VG-tv

VG sender tv på nettet. Nå vil de også på tv-skjermene.

Youtube og web-tv blir i stadig større grad tatt i bruk av nordmenn. Også VG satser stadig mer på tv-produksjon, men det de lager havner i dag kun på PC-skjermene. Nå ønsker VG-tv seg helt fram til tv-apparatene, men da må kabel- og fibernettene åpnes.

- Hvis de som produserer innhold kan få tilgang til disse nettene vil man kunne få veldig mange spennende tjenester for oss forbrukere. Da vil man kunne velge de fem tv-kanalene man faktisk ser på i dag. Og i tillegg vil man kunne få 10 kanaler som ikke finnes i tv-verdenen, sier strategidirektør i Schibsted Mikal Rohde.

- Mindre utbygging

I dag er det netteiere som Canal Digital, Get og Lyse som bestemmer hvilke tv-kanaler som skal få slippe gjennom nettene og fram til kunden. Mister de denne distribusjonsrollen mener netteierne at ny utbygging vil bli mindre interessant.

- En tvungen åpning av nettene vil kunne redusere investeringsviljen. Det vil kunne medføre et dårligere tilbud til sluttkundene, sier administrerende direktør i Canal Digital Svein Erik Davidsen.

Schibsted, Mediebedriftenes landsforening og TV2 står sammen i kravet om at nettene må åpnes for å gjøre klart for framtidas tv.

- I dag er det jo sånn på Internett at det er Telenor som oftest eier kabelen inn til huset ditt, men du kan selv velge hva du vil se på nettet. Det er en mer avansert form for Internett-tv som vil kunne komme på tv-skjermen din, sier Rohde.

Kulturdepartementet vurderer nå om det skal settes i gang en utredning av åpne nett. Trolig vil det snart komme en avklaring på dette.

Nettmøte om kanalpakkene

I kveld var det nettmøte om kanalpakker. Bør kundene selv få velge kanalene enkeltvis? Tv-distributører og Forbrukerrådet svarte. Les svarene fra nettmøtet her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.