For mange er mai synonymt med hagetid. Busker, blomster og annet skal ut i jorda og det som er der fra før skal revitaliseres eller byttes ut.
Skal du kjøpe nytt må du passe på å velge riktig. Det som mange nemlig ikke vet, er at importerte planter ikke automatisk klarer å vende seg til vårt klima. Derfor er det viktig å følge klimasonene.

Foto: Hushjemhage.no
Norge, og for den saks skyld hele verden er delt inn i klimasoner; H2= Eigersund, H8= Longyearbyen. Det virker enkelt, men ikke la deg lure.
Mikroklimaet i hagen kan variere fra sone tre til sone åtte. Bak en stor stein kan det være subtropisk, på toppen nærmest Nordpolen. Snur vinden, er det i uheldige tilfeller motsatt.
Sjekk derfor klimasonekartet for distriktet der du bor, lær H-tallet ditt og glem kartet.
Gå ut i hagen og finn ut hvor det oftest blåser fra, og hvor det blir bakerovn. Plant pingleplantene på lune steder i hagen.
Det er en opplevelse å spise fersken dyrket i Trondheim. Det er mulig, og verken du eller lommeboka får sammenbrudd av å mislykkes. Det får dere imidlertid begge når hekken fra litt for fjerne himmelstrøk fryser i hjel.
Eksperimenter gjerne, mye og ofte, men ikke der du absolutt bare må lykkes.
(Utdrag fra boka Late Hager av Tor Smaaland, Kagge forlag AS 2003)