NRK Meny
Normal

Vekttap mot urinlekkasje

Risikoen for inkontinens etter fødsel øker for hver kilo som henger igjen fra svangerskapet. Det viser en ny norsk studie.

Gravid

Det er ikke bare bekkenbunnstrening som hjelper mot urinlekkasje.

Foto: Colourbox.com

Vekttap etter fødsel reduserer faren for urinlekkasje. Det dokumenterer stipendiat Stian Wesnes ved Universitetet i Bergen i en ny studie.

Risikoen for kvinnene i studien sank med 2,1 prosent for hver kilo de gikk ned i vekt, skriver Forskning.no .

Wesnes har studert 12.679 førstegangsfødende som ikke hadde problemer med inkontinens før de ble gravide. Kvinnene er deltakere i Den norske mor og barn-undersøkelsen.

- Gravide bør informeres

Wesnes mener det er viktig å få ut denne nye informasjonen til gravide.

- Det har vært mye fokus på bekkenbunnstrening etter fødsel for å hindre inkontinens. Denne studien viser at vektreduksjon også bør nevnes når det blir gitt råd om urininkontinens i denne sammenhengen, sier han til Forskning.

Hvis vektnåla seks måneder etter fødsel stopper der den gjorde før man ble gravid, er risikoen betydelig redusert.

- En del av risikoen kan reduseres ved å ta grep her. På slutten av et svangerskap er den gjennomsnittlige vektøkningen rundt 16 kilo, forteller Wesnes.

Ufarlig å legge på seg

Vektøkning innenfor det normale under svangerskapet ser ikke ut til å øke risikoen for urinlekkasje, såfremt man går ned igjen etterpå.

Går man opp mer enn tre kilo de første femten ukene av svangerskaper, øker det riktignok risikoen for urinlekkasje mens man er gravid. Men dette påvirker ikke risikoen etter graviditeten.

Undersøkelsen viser at vektøkning, uansett når det er i svangerskapet, i seg selv ikke øker risikoen for inkontinens et halvt år etter fødselen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.