Hopp til innhold

Vanlige lyspærer blir forbudt

Fra neste uke blir det forbudt å importere lyspærer av den gamle typen. Se testen av de nye sparepærene her, og få med deg gode råd om hvordan du bruker dem.

Lyspærer
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det ser mørkt ut for den velkjente glødelampa. Du kan fortsatt bruke dem, men 1. september stanser produksjon og import av de matte utgavene. Snart blir også blanke lyspærer av den gamle sorten forbudt.

Heretter er det sparepærer, halogenpærer og LED-lys som gjelder. Edisons glødende oppfinnelse sier takk for seg etter 130 år.

Forbudet mot tradisjonelle lyspærer blir innført over en treårs-periode i hele Europa. Glødelampa er nemlig en energisløser av de helt store. Pærene som nå er på vei ut, bruker 80 prosent av energien på varme og bare 20 prosent til lys!

Helt slutt i 2012

Utfasingen av de velkjente og velbrukte pærene vil skje gradvis i månedene framover. Først stanser importen av de matte glødelampene, som nå utgjør mesteparten av det norske markedet.

Klare pærer på 100 watt og mer blir også forbudt å produsere og importere fra neste uke. Butikker og grossister kan likevel fortsette salget inntil lagrene er tømt.

Neste år står 75 W for tur. Og så går det slag i slag inntil også de svakeste klare utgavene på 25 W forsvinner i 2012. Da blir det totalforbud i Europa mot produksjon og import av alle tradisjonelle glødepærer.

Mye å huske på

De nye reglene skal gi en mer energivennlig belysning, med mye lys men lite varme. Nye sparepærer har såkalt omvendt energi-fordeling.

Det betyr for eksempel at en 11 watts sparepære gir like mye lys som en 60 watts gammeldags.

Spare- og LED-pærene reduserer energiforbruket med 80 prosent. Med halogenpærene sparer du 30 prosent strøm.

Men alt dette stiller større krav til oss forbrukere. Det er spesielt tre ting du bør merke deg når du går over til de nye lavenergi-pærene:

  • Prisen på nye pærer blir mye høyere enn du er vant til. Med lavere strømforbruk og lengre levetid, vil du likevel spare penger etterhvert.
  • Noen av de nye pærene kan ikke dimme lyset. Vil du dimme, må du passe på at du kjøper riktig pære.
  • Lyset kan i noen tilfeller bli litt annerledes enn du er vant til. Med de beste pærene vil du knapt merke forskjell, mens andre kan gi et ganske hardt og blått lys. Spør i butikken hvis du er usikker!

Kvaliteten varierer

Ettersom produksjons- og importforbudet gjelder hele EU-området, har de europeiske forbrukerorganisasjonene gjennomført en stor fellestest av de nye sparepærene som vi alle etterhvert blir tvunget til å kjøpe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Testvinnerne

Testvinnerne er disse to sparepærene fra Philips (t.v.) og Sylvania.

Foto: Forbrukerrapporten

Ingen av de 43 lyspærene i testen gjør det direkte dårlig, men de fleste får likevel ikke bedre karakter enn middels.

Prisen på de nye pærene spriker også i alle retninger. De billigste sparepærene koster cirka 40 kroner og de dyreste flere hundrelapper, uten at prisen nødvendigvis har noen sammenheng med kvalitet og levetid.

Testen viser også at mange sparepærer gir dårligere fargegjengivelse. Ekspertene anbefaler derfor at man bruker halogenpærer over badespeilet, ved håndarbeid og kanskje ved spisebordet. Til all annen bruk skal det gå greit med sparepærer.

Dette er testvinnerne:

Test av sparepærer

TEST AV SPAREPÆRER

 

 

 

 

 

 

Oppgitt
levetid
(timer)

Pris
kroner

Total-
vurdering

 

 

7-9 WATT
(tilsvarer ca 40 W i vanlige glødepærer):

 

 

 

 

 

General Electric biax electronic

15.000

149

Middels
60 poeng

 

 

Sylvania mini-lynx faststart

  6000

  75

Middels
54 poeng

 

 

10-12 WATT
(tilsvarer 60 W i vanlige pærer):

 

 

 

 

 

General Electric biax electronic

15.000

189

Bra
62 poeng

 

 

General Electric mini eco electronic

  6000

100

Middels
59 poeng

 

 

14-18 WATT
(tilsvarer 75 W i vanlige pærer):

 

 

 

 

 

Philips turbo energy saver tornado

  8000

184

Bra
63 poeng

 

 

Philips softone 16 W

  8000

174

Middels
(58 poeng)

 

 

20-21 WATT
(tilsvarer 100 W i vanlige pærer):

 

 

 

 

 

Sylvania mini-lynx faststart

  6000

  85

Bra
(67 poeng)

 

 

Philips turbo energy saver tornado

  8000

184

Middels
(57 poeng)

 

 

Ekspander/minimer faktaboks

Penger å spare!

Mange vil spare mer penger enn de kanskje tror når de bytter fra vanlige pærer til de nye energisvake variantene. Èn eneste LED-pære kan for eksempel redusere utgiftene med over 1700 kroner!

Smarte tips når du skal kjøpe nye pærer

SMARTE TIPS NÅR DU SKAL KJØPE NYE PÆRER:

  • Sjekk alltid levetiden! Les på forpakningen hvor mange timer levetid som er oppgitt.
  • Be om å få se hvordan lyspæren lyser i butikken. Sjekk lysegenskaper, tenntid og evnen til å gjengi farger.
  • Ikke kjøp alle pærer på en gang! Prøv deg fram, og finn ut hva som passer best hjemme hos deg.
  • Velg forskjellige lyspærer. Ulike rom har ulike behov. Lavenergipærer finnes både med hvitt og varmt lys. Valgmulighetene er mange.
  • Undersøk om lavenergipæren er dimmbar. Bare noen av dem kan dimmes. Spør i butikken etter dimmbare lavenergipærer og om hvilke lysdempere pærene passer til.
  • Husk at både nye og gamle lyspærer skal samles inn og ikke kastes i søpla!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)