NRK Meny
Normal

Valg

Filosofen er opptatt av at vi har et valg, og hun snakker om hvordan vi bruker fraser for å fraskrive oss ansvar. - Vi sier ”Jeg bare ble sur”, men kunne like gjerne si ”Jeg valgte å furte”, sier Kari Opdahl.

Kari Opdahl
Foto: Øivind Haugen / NRK

-Du velger deg selv hvert øyeblikk, sier Kari Opdahl. Hun siterer Søren Kierkegaard. – Hvis jeg spør deg hvordan du er som person, er det du som velger hvilke egenskaper du vil fortelle om.

Filosofen er opptatt av at vi har et valg, og hun snakker om hvordan vi bruker fraser for å fraskrive oss ansvar. - Vi sier ”Jeg bare ble sur”, men kunne like gjerne si ”Jeg valgte å furte”. – Etter mitt skjønn henger valg og ansvar nøye sammen, sier Opdahl.

Et annet triks er å legge ansvaret på skjebnen. - ”Ja, det skulle vel så være”, sier vi, for å trøste oss selv. Ansvaret er så tungt at vi bruker skjebnen, eller Gud, for å gjøre det lettere for oss selv.

Hun stusset likevel da hun leste Jean-Paul Sartres hovedverk. Du velger dine foreldre, skrev Sartre. Det han mente var at du selv lager historien om din mor og din far. Kari Opdahl forteller at denne metoden brukes i terapi. Hvis et menneske har låst seg fast i en sikker fortelling, kan det hjelpe å finne et annet fokus, en annen versjon av sin egen historie.

-Det er viktig å få plassert valget og ansvaret inni en selv, sier Kari Opdahl.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dagens tema: Godt og ondt

Ønsket Mor Teresa å bli berømmet for sin virksomhet? Eller tenkte hun ikke på seg selv i det hele tatt? Immanuel Kant mente at man alltid må se på motivet for våre handlinger for å finne ut om et menneske er godt i seg selv.

-Et menneske kan ikke gå gjennom livet uten å gjøre andre vondt, sier Kari Opdahl. Tenk på skilsmisse, for eksempel. Hvis den ene parten vil ut av et forhold, og den andre ikke vil, så gjør det jo vondt for den som blir igjen. Samtidig skal man være god mot seg selv, og komme seg ut av relasjoner som er ødeleggende. Det er hele tiden snakk om hva mine handlinger er godt for, hvem det er godt for, sier hun.

Kanskje er vi nødt til å si at det er noe godt i Josef Fritzl, også, sier Kari Opdahl. En mann som stenger familien sin inn i kjelleren, trenger ikke å være bare ond.

Godt og ondt er første tema når vi går på tur med filosof Kari Opdahl. Senere snakke om det å velge. Hvorfor velger vi som vi gjør? Og har vi egentlig noe valg? Andre emner blir rett og galt, og liv og død.

Tankegang - Godt og ondt. Møt Kari Opdahl.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.