NRK Meny
Normal

Uvel etter treningen

Han er 35 år og har nettopp begynt å trene. Beina verker og han føler seg kvalm og uvel. Vil det gå over?

Slapp
Foto: Scanpix / SCANPIX

 

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 35 år som nettopp har begynt å trene. Jeg løper en del og får vondt i bena. Har kjøpt joggesko på «Løplabbet» uten at det blir bedre. Jeg løper 6 kilometer på 30 minutter, noen ganger lengre. Bør jeg starte med kortere distanse og heller ta det gradvis? Føler meg også kvalm og uvel etter trening. Vil det gå over? Håper på svar.

Jorunn svarer

Hei. Jeg vil være svært varsom med å svare på spørsmålene dine. Du forteller at du får vondt i bena og at du blir kvalm og uvel etter trening.

Kroppen din gir deg tydelige signaler om at den ikke har det bra. Et hovedprinsipp innenfor trening er at man skal ikke trene med smerter, og trening skal heller ikke gi smerte. Det er derimot ikke uvanlig at man kan få vondt i bena når man starter opp med løpstrening, dersom man ikke er vant til å trene.

Svømmehall
Foto: Terje Christiansen / NRK

Det kan nok være at du har startet opp for hardt. Forsøk å trappe ned løpsdistansen. Det kan dessuten være lurt å trene alternativ trening en periodes. For eksempel kan du prøve sykling, svømming og/eller langrenn. Disse aktivitetene er ikke så belastende på bena.

Når det gjelder kvalmen og uvelheten du opplever er jeg usikker på hva det kan være. Er du nøye nok med å spise og drikke før trening? Du bør spise et lett måltid før du begynner treningen, og det er svært viktig å få i seg næring rett etter trening.

Jeg vet ikke hvordan din helsetilstand er. Har du vært hos lege og fått deg undersøkt? Hvis ikke synes absolutt du bør ta en tur til legen for en helsesjekk.

God bedring og lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og trening

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.