Hopp til innhold

Bruk såpe og vann - unngå omgangssyke

Omgangssyken herjer igjen, og det beste tipset for å unngå smitte er enkelt: Såpe og vann.

Håndvask

Håndvask fungerer bedre enn alkoholbasert hånddesinfeksjon for å unngå norovirus-smitte.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Tidligere har rådene vært å bruke alkoholbasert hånddesinfeksjon, men ny forskning har vist at dette ikke er effektivt nok mot norovirus, som forårsaker omgangssyke.

Derfor har Folkehelseinstituttet nå gått ut med nye hygieneråd - om rett og slett å vaske hendene, med såpe og vann.

Les også: Vil vaksinere barn mot omgangssyke

Mest om vinteren

Norovirus er den vanligste årsaken til smittsom magetarmsykdom og er ansvarlig for over halvparten av alle utbrudd av omgangssyke på verdensbasis.

I Norge er vi mest rammet om vinteren.

Heldigvis er sykdommen mild, selv om det ikke føles sånn mens det står på; de aller fleste blir friske av seg selv etter en til tre dager.

Les også: Vask hendene - hold deg frisk

Hjemme i to døgn

Det skilles fortsatt ut smittestoffer etter at man har blitt frisk, og det er derfor dessuten viktig med god håndhygiene også de første dagene etter at man har blitt frisk.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn i barnehage holder seg hjemme i to døgn etter at de er ferdige med oppkast og diaré for å begrense smitten.

Det tar 12 til 48 timer fra man blir smittet til man blir syk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)