NRK Meny
Normal

Vil vaksinere barn mot omgangssyke

Alle spedbarn bør få vaksinen, er rådet fra Folkehelseinstituttet.

Illustrasjonsfoto omgangssyke

Opp mot 80 prosent av omgangssyken som skyldes rotavirus kan unngås med vaksine.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hvert år får 30.000 norske barn diaré og/eller oppkast på grunn av rotavirus.

Opp mot 80 prosent av tilfellene kunne vært unngått hvis barna var vaksinert, skrev NRK.no tidligere i år.

Det vil være billigere for samfunnet å betale vaksinen enn kostnadene ved at foreldre er hjemme med syke barn, ifølge en rapport fra Kunnskapssenteret i 2009.

Nå har Folkehelseinstituttet bestemt seg for å anbefale vaksinen til alle barn. Forslaget er sendt til Helse- og omsorgsdepartementet, skriver Aftenposten.

Færre barn på sykehus

Selv om vaksinen bare gir 75-80 prosents beskyttelse mot rotavirus, gir den nesten full beskyttelse mot de alvorligste infeksjonene som fører til at barn havner på sykehus.

På verdensbasis er viruset svært alvorlig for småbarn, og fører til rundt en halv million dødsfall årlig. Verdens helseorganisasjon mener at alle land bør vaksinere barn mot omgangssyke-viruset.

I landene som har tatt vaksinen inn i sitt vaksinasjonsprogram, har sykdomstilfellene gått dramatisk ned.

Vaksinen må gis til barn mellom seks uker og seks måneder hvis den skal virke, og den skal gis i to omganger med en måneds mellomrom.

Tar ikke all omgangssyke

Selv om vaksinen blir innført, vil vi imidlertid fortsatt ha mange tilfeller av omgangssyke.

Noroviruset, som er det viruset voksne oftest blir dårlige av, vil være i omløp som før.

Det er særlig barn mellom et halvt og tre år som blir syke av rotaviruset, som vaksinen gir immunitet mot. Ofte blir barna syke i rundt en uke.

Nesten alle barn har vært syke før femårsalder, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kan velge å ta vaksinen

Folkehelseinstituttet har tidligere antydet at det kan ta to-tre år før vaksinen er på plass i vaksinasjonsprogrammet.

I mellomtiden er det mulig å vaksinere barna på eget initiativ, men må da betales av egen lomme. Prisen på vaksinen er i underkant av tusen kroner.

Du må få resept på vaksinen av fastlegen, hente den på apoteket og deretter få satt vaksinen hos lege eller helsesøster.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.