Hopp til innhold

Slik sikrer du deg mot mulig gassfelle på hytta

Feil bruk av propangass kan fort føre til ulykker. Derfor er det viktig at du oppbevarer og bruker den riktig. Her er tips og triks som sikrer deg og din familie.

Propangassbeholder

Propan er i utgangspunktet et trygt brennstoff, men da er det viktig å ha utstyret i orden. Regelmessig vedlikehold og utskiftning anbefales, og du bør være oppmerksom på sprekker eller skader på gummipakningen og på slangen til ventilen.

Foto: JohanB@TI

Flere av oss tilbringer store deler av påsken på hytta. Ifølge Virkes befolkningsundersøkelse planlegger en av tre å reise på påskeferie, og av disse velger halvparten å reise på hytta.

Mangeårig faglærer i gassteknikk ved Teknologisk institutt, Johan Langfeldt, har tidligere uttalt til NRK.no at han er bekymret for mangelen på kunnskap om bruk av gass i hjemmet. Gassbruk på hytta i påsken er intet unntak.

Johan Langfeldt ved Teknologisk intitutt

Johan Langfeldt ved Teknologisk institutt mener kunnskapen om gassbruk må bli bedre.

Foto: Norsk gassenter

– Vi som jobber med gass som brensel, i dette tilfellet propan, ser på påsken som en tid med fare for dårlige nyheter. Det er ikke eksplosjonsfaren jeg frykter, men heller oksygenmangel og kullosforgiftning, sier Langfeldt til NRK.no.

Kullosforgiftning så vi sist et mulig eksempel på i mars da en kvinne i 30-årene og hennes sønn på syv år ble funnet omkommet i en hytte i Hokksund.

– Jeg håper så inderlig at vi slipper å lese slike overskrifter i avisene. Jeg tar meg nær av at folk ikke har nok kunnskap om privat gassbruk, og synes det er leit hvis folk ikke får oppleve en god påske, sier gasseksperten.

Propan – ikke giftige egenskaper

Langfeldt tror mange har feil fokus når det kommer til farer rundt gassbruk. Den vanligste feilen vi gjør er å ikke følge bruksanvisningen.

– Folk glemmer at gassen har sin egen fysikk. De tror at gass kan brukes på samme måte som elektrisitet, og da fører det fort til feil bruk, sier han.

Det er lett å få tak i gassflasker. De store gasselskapene har ifølge Langfeldt nesten to millioner gassflasker på markedet til enhver tid.

Men det er ikke selve propanen som er farlig. Gassens forbrenning og evne til å gi oss varme gjør at når vi brenner gass bruker vi ikke gassen, men vi forbruker også oksygenet som er i luften i et rom.

– Propan fortrenger oksygen. Så skulle det verste skje ved en gasslekkasje, dør du fordi du mangler oksygen.

Kramper og blodtrykksfall

Når propanen ikke brenner fullstendig, dannes den giftige gassen kullos. Langfeldt forteller at det ikke skal mye til før det skjer en kjemisk kvelning hos mennesker.

– Vi ser til stadighet ulykker, for når kullos dannes avgir den ingen lukt som advarsel. Alt som brenner trenger oksygen, inkludert gass. Men mange glemmer å lufte samtidig, og når propan bruker én del gass og fem deler oksygen blir det ikke mye igjen, sier han.

Seniorrådgiver Christian Haga i Giftinformasjonen sier at kullosforgiftning kan spenne fra milde til alvorlige forgiftninger. Ved mild forgiftning kan du få hodepine, bli svimmel, kvalm og få oppkast og diaré. Noen kan også få synsforstyrrelser, og i hovedsak er dette fordi hjernen får for lite oksygen.

– Utsettes du for større mengder kullos er symptomene forvirring, redusert bevissthetsnivå eller besvimelse. Ytterligere konsekvenser er kramper, forstyrrelser i hjerterytmen, blodtrykksfall eller i verste fall død, sier Haga til NRK.no.

Se innslaget i Dagsrevyen om faren for kullosforgiftning ved bruk av gass. (Artikkelen fortsetter etter videoen)

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.

Frisk luft og ro

Hva er rådene fra Giftinformasjonen dersom det er mistanke om forgiftning?

– I første omgang må du fjerne deg fra eksponeringskilden, og komme deg ut av bygget og få frisk luft. Hvis oksygen er tilgjengelig, er det viktig å gi 100 prosent oksygen til pasienten. Men hvis pasienten er bevisstløs, må pasienten fjernes fra eksponeringskilden, samtidig som det er viktig å beskytte redningspersonell for gassen.

Haga legger til at det siste du bør tenke på å gjøre er hard fysisk aktivitet.

– I og med at kroppen allerede er sultet på oksygen, er ikke fysisk krevende ting spesielt lurt, sier han.

Tilsettes luktstoff

All gass som selges i Norge skal ifølge Langfeldt ved Teknologisk institutt være tilsatt luktstoff. Propan er tyngre enn luften vi puster i, og dersom en gassbeholder lekker vil gassen legge seg langs gulvet. Luktstoffet legger seg på toppen av gasskyen.

– Dette luktstoffet kan best beskrives som lukten av råtten kål. Kjenner du dette er det bare en ting å gjøre; Lufte ut. Det er mitt beste råd, forteller Langfeldt.

Hva bør vi være spesielt oppmerksomme på?

– En grei ting å ta innover seg, er å sjekke at utstyret er i orden på samme måte som du sjekker alt elektrisk utstyr.

Og like viktig som fjellvettreglene er i påsken, oppfordrer Langfeldt hytteeiere til å sette seg inn i gassvettreglene.

– Heng dem gjerne på veggen på hytta. Det er en grei måte å holde seg oppdatert, sier han.

Unngå gasslekkasje

Bud nummer én for sikker gassbruk er å ha utstyret i orden. For å få ut gassen av flasken brukes en spesiell regulator som må settes på riktig.

(Saken fortsetter etter bildegalleriet)

– Får du løfta flaska og den henger godt i regulatoren har du gjort det riktig, men for sikkerhets skyld; Snus litt med nesa ned mot flaska når du åpner ventilen med plastbryteren på toppen av flaska. Da merker du om det er lekkasje, sier Langfeldt, og legger til:

– Sett bryteren tilbake i stengt stilling og sjekk at regulatoren er riktig påsatt en ekstra gang.

Det kan også være lurt å se til at gummipakningen på ventilen ikke har sprekker. Da kan gassen komme ut under regulatoren og i verste fall vil det bli en blanding av propangass og luft som bare trenger en gnist før det hele står i flammer.

Her kan du se Langfeldts enkle tips til hvordan du kan sikre deg best mulig mot gasslekkasjer og eventuelle gassrelaterte ulykker på hytta:

1. Sjekk slangen

Slange til gassbeholder

Før hver sesong skal du ta en lekkasjetest på slangen og koblingene for å forsikre deg om at utstyret er sikkert og i orden.

Foto: JohanB@TI

– Gummislangen som er koblet til regulatoren og flasken skal sjekkes og byttes omtrent hvert tredje år. Dette er noe de som åpner hytta for sesongen alltid bør sjekke, sier gasseksperten.

Ta slangen mellom hendene og bøy den helt tilbake. Ser du sprekker eller ujevnheter i gummien må slangen byttes ut.

– Ta deg råd til å bytte ut gummislangen med et fleksibelt rør. Da får du et mer sikkert anlegg, sier Langfeldt.

2. Såpetrikset

Slange til gassbeholder og trykkregulator

Slangene skal være oransje og merket med årstallet de er produsert.

Foto: JohanB@TI

Et alternativ til bøyetesten er å gi slangen og ikke minst tilkoblingspunktene i hver ende en såpevask.

– Ta et glass og bland én del oppvasksåpe og to deler vann. Når bryteren på regulatoren er satt i åpen posisjon og gassen går i slangen, pensler du den med såpeblandingen. Eventuelt kan du bruke en sprayflaske. Vent i fem til ti minutter – oppstår det bobler på slangen er det sikre tegn på lekkasje, sier Langfeldt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)