NRK Meny
Normal

Ung, sterk og liten?

Han er 16 år og trener styrke intensivt. Nå lurer han på om styrketreningen kan hemme veksten hans.

Overkropp (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på snart 16 som lurer på om hard styrketrening kan påvirke vokseevnen min. Jeg driver konkurranseidrett og trener intensivt fem ganger i uken.

Jeg har et godt kosthold konsentrert om mye proteiner med kostillskudd som vitaminer, mineraler, fettsyrer og proteinpulver for maksimal restutisjon i de hardeste treningsukene.

Jeg har hørt at så hard styrketrening kan gi effekt på hvor mye man vokser i min alder, og jeg ettersom jeg ikke er mer enn 170 cm nå vil jeg kanskje bli sånn resten av mitt liv? Hva mener du? Burde jeg minske styrketreningen og/eller ikke trene så hardt? Takk for svar.

 

Jorunn svarer

Hei. Det er dessverre ikke gjort så mye forskning på ungdom og styrketrening. Jeg kan derfor ikke svare på spørsmålet ditt om du blir høyere enn 1, 70 m. Det er jo mange ulike faktorer som bestemmer hvor høye vi blir som voksne.

Tær

Hvile er viktig mellom øktene!

Foto: Alex Bramwell

Ut i fra det du skriver virker det som du trener fornuftig og tenker helhetlig. Jeg tenker spesielt på det du skriver om kosthold og restitusjon. Dette er svært viktig. Flott at du tar dette seriøst. Det er dessuten like viktig at du hviler deg godt mellom øktene og at du får nok søvn.

Så lenge du ikke får smerter eller føler deg utmattet av treningen kan du nok opprettholde treningen din. Men det er svært viktig at du lytter godt til kroppen din. Du skal aldri trene med smerter. Og husk altså at det er svært viktig med hvileperioder mellom de hardeste øktene.

Håper du har en dyktig trener og et godt støtteapparat rundt deg.

Lykke til videre!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.