NRK Meny
Normal

Ulovlige kosttilskudd stanset

Mattilsynet har idag stanset salget av ti typer kosttilskudd. De fleste produktene inneholder legemidler, og det er derfor forbudt å selge dem.

Kosttilskudd (illustrasjonsfoto)
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 

I høst har Mattilsynet gjennomført en landsomfattende kontroll av 199 typer kosttilskudd som selges på det norske markedet. 95 importører, grossister og produsenter ble kontrollert i september og oktober, med spesielt fokus på bransjens merking og markedsføring av produktene.

Ett av de forbudte kosttilskuddene, Daylight BC-Mix, får omsetningforbud fordi det selges uten at ingrediensene er listet opp på innpakningen. Ifølge produsenten skal dette være et planteuttrekk av ørkenblomster som skal ha god effekt mot blant annet eksem, betennelser, åreknuter, nerveproblemer og revmatiske smerter.

Medisiner i mat

To av produktene inneholder urter som ennå ikke er klassifisert. Inntil det skjer blir de derfor betraktet som legemidler, og dermed forbudt vare. De andre sju produktene blir stanset fordi de inneholder legemidler. Ifølge norsk lov skal kosttilskudd være mat uten medisinske tilsetninger. Det er altså ikke tilfellet her.

Høstens kontroll er den første systematiske undersøkelsen av denne typen i Norge. Fem prosent av de produktene som er undersøkt viste seg altså å være ulovlige.

- Vi er ikke direkte overrasket over resultatet, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til NRK. - Vi er glade for at Mattilsynet har gjennomført denne kontrollen. Forbudet mot medisiner i matvarer skal være absolutt. Dette handler om å beskytte folk flest mot mulig helsefare, sier han.

Kjenner ikke reglene

Madsen vil ikke spekulere i om noen av forhandlerne bevisst har brutt loven, men han bekrefter at dette har skjedd flere ganger tidligere på det norske markedet. - Det handler i hvert fall om at noen ikke kan reglene godt nok, mener Madsen.

Flere av varene skal allerede være trukket tilbake fra butikkene. Men Anne Kristi Sommer, som er prosjektleder for kosttilskuddskampanjen, kan ikke garantere at det gjelder alle de ti produktene som nå er forbudt.

Se lista over de forbudte kosttilskuddene her.

Hvis du har kjøpt noen av disse produktene kan du levere dem tilbake til selgeren.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.