NRK Meny
Normal

Forgiftet av julegløgg

Desember er høysesong for gløggen. Men vær forsiktig, du kan faktisk bli forgiftet av den tradisjonsrike juledrikken!

 

Gløgg
Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

 

Selv om vann inneholder lite kobber, er det en viss fare for å bli kobberforgiftet hvis man drikker gløgg som er laget i kjeler som tidligere bare har vært brukt til vannkoking. Store deler av ledningsnettet består nemlig av kobber-rør som skiller ut små mengder av dette metallet til drikkevannet.

Hver gang man varmer opp springvann i kjelen vil små mengder kobber bli liggende igjen som et belegg på innsiden. Og etter hvert kan dette belegget bli ganske stort.

Problemet oppstår hvis man varmer sure næringsmidler i en slik vannkjele. Gløgg er ett eksempel på slik «sur» mat, med en pH-verdi på rundt 3. Gelé og rabarbrasuppe er andre varianter. Det som skjer er at de sure næringsmidlene løser opp kjelens kobberbelegg. I så fall drikker man gløgg krydret med kobber!

Lett å unngå

Flere nordmenn får i seg kobber på denne måten hvert år. Brekninger eller oppkast er de første tegnene på en forgiftning. Kobberet irriterer slimhinner i magesekken og tarmene.

Trøsten må være at man skal drikke ganske store mengder før det blir snakk om alvorlige skader i fordøyelsessystemet. Først da vil kobberet bli tatt opp i kroppen.

Kobberforgiftning er ganske ubehagelig for den som rammes. Men det er altså liten grunn til engstelse hvis du skulle være uheldig å drikke forgiftet gløgg. Likevel er det jo smart å prøve å unngå en slik situasjon.

Og det er ganske enkelt å være føre var. Ifølge nettstedet Matportalen bør du varme opp eddikvann i kjelen før du lager gløgg. Den sure eddiken vil da løse opp kobberbelegget.

Kok opp vannet med én prosent eddik og la kjelen stå i minst et kvarter. Hell ut eddikvannet og skyll kjelen godt. Nå har du fjernet et eventuelt kobberbelegg og kan trygt servere gløgg til gjestene dine.

Og til deg som gjerne varmer opp gløggen eller andre sure næringsmidler i den elektriske vannkokeren din: slutt med det! Varmeelementene i slike apparater kan nemlig være av kobber. Og da er du like langt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.