Trening mot depresjon

Det er dokumentert at trening kan virke gunstig på depresjon. Best effekt gir kondisjonstrening med middels intensitet.

Trim og trening
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 38 år som har hørt at trening kan hjelpe mot depresjon. Hvordan skal man da trene? Jeg har nå brukt Cipralex i tre måneder mot depresjon og synes alt står på stedet hvil.

Jeg prøver å gå en tur hver dag, men er det nok? Jeg er veldig trett og dersom jeg bruker krefter på noe en dag blir jeg veldig sliten. Jeg føler ikke at det er riktig å presse meg sjøl, men samtidig vil jeg gjerne yte mer. Skal jeg fortsette å ta det rolig, eller? Hva mener du?

Jorunn svarer

Hei. Du har helt rett i at det finnes dokumentasjon på at trening kan være gunstig som en del av et behandlingsopplegg ved depresjon. Depresjon er en alvorlig sykdom, og ut i fra det du skriver forstår jeg at du er i behandling for din depresjon. Det er godt å høre.

Par på tur
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er veldig flott at du går tur hver dag. Fortsett med det! Du kan gjerne forsøke å øke intensiteten gradvis. Studier har vist at kondisjonstrening med moderat intensitet (40 - 60 prosent av det maksimale) er den formen for aktivitet som egner seg best ved depresjon. Varigheten bør være rundt 30 minutter i begynnelsen.

I første omgang kan du jo starte med rask gange. Etter hvert kan du forsøke å jogge. Du kan for eksempel starte med 5 minutter jogg og gå resten. Joggeintervallene kan du øke gradvis.

Det er vanlig at man i begynnelsen av en treningsperiode kan oppleve at man blir sliten. Etter hvert pleier man vanligvis å kjenne at treningen gir overskudd. Så fortsett med treningen, selv om du opplever at du står på stedet hvil. Ta tiden til hjelp!

Jeg anbefaler deg å ta treningen utendørs når det er dagslys. Dagslys kan ha en gunstig virkning mot tretthet og energiløshet.

Lykke til fremover!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.