Trening mot depresjon

Det er dokumentert at trening kan virke gunstig på depresjon. Best effekt gir kondisjonstrening med middels intensitet.

Trim og trening
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 38 år som har hørt at trening kan hjelpe mot depresjon. Hvordan skal man da trene? Jeg har nå brukt Cipralex i tre måneder mot depresjon og synes alt står på stedet hvil.

Jeg prøver å gå en tur hver dag, men er det nok? Jeg er veldig trett og dersom jeg bruker krefter på noe en dag blir jeg veldig sliten. Jeg føler ikke at det er riktig å presse meg sjøl, men samtidig vil jeg gjerne yte mer. Skal jeg fortsette å ta det rolig, eller? Hva mener du?

Jorunn svarer

Hei. Du har helt rett i at det finnes dokumentasjon på at trening kan være gunstig som en del av et behandlingsopplegg ved depresjon. Depresjon er en alvorlig sykdom, og ut i fra det du skriver forstår jeg at du er i behandling for din depresjon. Det er godt å høre.

Par på tur
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er veldig flott at du går tur hver dag. Fortsett med det! Du kan gjerne forsøke å øke intensiteten gradvis. Studier har vist at kondisjonstrening med moderat intensitet (40 - 60 prosent av det maksimale) er den formen for aktivitet som egner seg best ved depresjon. Varigheten bør være rundt 30 minutter i begynnelsen.

I første omgang kan du jo starte med rask gange. Etter hvert kan du forsøke å jogge. Du kan for eksempel starte med 5 minutter jogg og gå resten. Joggeintervallene kan du øke gradvis.

Det er vanlig at man i begynnelsen av en treningsperiode kan oppleve at man blir sliten. Etter hvert pleier man vanligvis å kjenne at treningen gir overskudd. Så fortsett med treningen, selv om du opplever at du står på stedet hvil. Ta tiden til hjelp!

Jeg anbefaler deg å ta treningen utendørs når det er dagslys. Dagslys kan ha en gunstig virkning mot tretthet og energiløshet.

Lykke til fremover!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse 

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)