Hopp til innhold

- Ikke ta ultralyd for moro skyld

Eksperter advarer blivende foreldre mot unødvendig ultralyd.

Ultralydundersøkelse
Foto: NTB/arkiv

Private legesentre lokker med skarpe tredimensjonale bilder av fosteret i livmoren. Men eksperter verden over fraråder blivende foreldre å ta ultralyd for opplevelsens skyld.

-  Ultralyd er en medisinsk undersøkelse og skal brukes på medisinske indikasjoner, sier professor Kjell Salvesen ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Illustrasjonsfoto ultralyd

Det ufødte barnet.

Foto: Razvan Radu-RazvanPhotography

Opplevelse

For 1500 kroner kan gravide og deres partnere oppleve fosteret tredimensjonalt på storskjerm ved Majorstuaklinikken i Oslo.

Som minne får man med seg papirkopier og CD-rom med bilder av det ufødte barnet.

Omkring halvparten av de 6000 gravide som årlig kommer hit, har ingen medisinsk årsak til undersøkelsen. Pågangen er stor. 

Nå har Majorstuaklinikken også startet en avdeling i Bergen med tilbud om 3-d ultralyd.

- Ikke farlig

- Dette er helt trygt. Det er forsket på dette. Ultralyd er ikke farlig, sier ansvarlig lege, Dr. Josef Ekgren ved Majorstuaklinikken.

Kjell Salvesen, som er medlem i sikkerhetsgruppa i den verdensomspennende ultralydorganisasjonen, ISUOG, mener likevel foreldre bør tenke seg godt om før de lar fosteret gjennomgå en unødvendig ultralydsundersøkelse.

- Som lege og bruker av ultralyd, tror jeg ikke det er farlig. Men som forsker og ekspert på sikkerhet, så vet jeg ikke om ultralyd er ufarlig. Og når jeg ikke vet, kan jeg ikke anbefale folk å bruke det, sier Salvesen.

LES OGSÅ: – Tvilsom praksis

De studiene som finnes av effekten av ultralyd på fosteret er basert på ultralydsapparater fra før 1990. Energinivået på apparatene som brukes i dag er 10 til 15 ganger sterkere.

Mengden teller

Salveslen minner om at risikoen ved bruk av ultralyd avhenger av størrelsen på dosen.

-  Ultralyd er farlig i store doser. Om det også er farlig i små, det vet vi ikke, sier  Salvesen, som er professor i fødselshjelp.

Ferske studier viser at legene som bruker ultralydsutstyret, ikke alltid er oppdatert på de nye apparatene.

- Dessverre viser det seg at de som bruker ultralyd mye, ikke kan nok om hvordan de skal se hvor mye energi de bruker til enhver tid. Dermed bruker de det ikke aktivt for å gjøre det sikkert for barnet, sier professoren.

Frykter hjerneskade

I høst vil den verdensomspennende organisasjonen for bruk av ultralyd komme med en ny uttalelse. 

LES OGSÅ: - Aspirin minsker sykdomsrisiko

I følge Salvesen vil unødig bruk av ultralyd frarådes. Ekspertene frykter fremfor alt varmeutvikling som kan skade fosterets hjerne og sentralnervesystem.

- Hjernen utvikler seg hele tiden. Dessuten er den omsluttet av beinvev som absorberer ultralydenergi lettere enn bløtdelsvev. Derfor kan varmeeffekter fra ultralyd oppstå mye lettere der, sier Salvesen.

Mangler forklaring

For 15 år siden skrev han selv en doktorgradsavhandling om ultralyd, hvor han påviste overhyppighet av venstrehendte blant gutter som hadde vært utsatt for ultralyd i mors liv.

 - Vi har problemer med å vise hvorfor. Men hvis det er slik at ultralyd har forårsaket dette, så kan det være en indikator på at ultralyd gjør noe med nervesystemet, sier Salvsen.

Har medisinsk nytte

Debatten omkring bruk av ultralyd pågår nå over hele Europa.  

Legene ser klart den medisinske nytten av teknologien, samtidig som de gravide gjerne vil ha et visuelt inntrykk av barnet sitt.

En del leger anser dessuten bruk av ultralydbilder som gunstig for den følelsesmessige bindingen mellom det ufødte barnet og foreldrene.

Josef Ekgren ved Majorstuaklinikken er blant disse.

- Foreldrene blir beroliget og tryggere. De føler nærhet og glede ved det lille vesenet i magen. Sånn sett er ultralyd sunt for barnet, mener Ekgren.

 

LES OGSÅ: Knytter fedme til misdannelser

LES OGSÅ: Arver lysten på junkfood

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)