TEST: Så sunn er ferdigmaten

Vi spiser mange millioner ferdigretter i året, men hvor sunne er rettene vi kjøper mest av? Ernæringsekspert Lise Von Krogh har testet.

Ferdigretter

Her er noen av de mest solgte ferdigrettene i norske dagligvarebutikker.

Foto: Ingrid Nordheim / NRK

Nordmenn elsker ferdigmat. En av de største produsentene, Fjordland, opplyser at de selger rundt 22 millioner ferdigretter i norske dagligvarebutikker hvert eneste år. Legger vi til alle produktene som selges fra de andre store produsentene, snakker vi enorme mengder ferdigprodusert mat.

Rettene har sine fordeler ved å være kjappe og enkle, men det store spørsmålet er hvor sunne de egentlig er.

For å finne ut av dette, ba vi ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no om å sjekke næringsinnholdet i de mest solgte ferdigrettene i Norge.

Rettene i testen er utvalgt på grunnlag av at de er de fem mest solgte rettene til de to store produsentene Fjordland og Toro.

Lise von Krogh

Lise von Krogh, som har hovedfag i ernæringsbiologi, har sjekket inneholdet i de mest solgte ferdigrettene fra Fjordland og Toro.

Foto: Solveig Husøy / NRK

– Mangler nøkkelhullsmerket

Ingen av de mest solgte rettene i denne testen er merket med det mye omtalte nøkkelhullet.

Merkeordningen har fått mye kritikk, spesielt da det ble kjent at ferdigmat som pizzafavoritten Grandiosa kunne merkes med nøkkelhullet. Von Krogh er likevel ikke i tvil om at det er lurt å sjekke om produktet er nøkkelhullsmerket.

– Mitt beste råd når du skal velge ferdigmat i hverdagen er å gå etter nøkkelhullsmerkede retter. Da får du en rett som inneholder passelig med kalorier per porsjon, men som også har godt med fiber, grønnsaker, men lite sukker og fett, sier ernæringsfysiologen.

Vurdering av de mest solgte rettene

Terningkastene i denne testen er bare basert på ernæringsekspertens vuderinger av ingredisenslisten. Elementer som smak, pris og holdbarhet er ikke tatt i betraktning.

Ingen av de mest solgte rettene stikker av med terningkast seks, men det er absolutt flere som holder til godt over godkjent karakter.

Her er Von Krogs vurderinger av Toro og Fjordlands mest populære ferdigretter:

Toro Lasagne
Foto: Ingrid Nordheim/Kim Jansson / NRK (alle produktbilder)

Terningkast 5 FBI
Toro Velbekomme Lasagne

– En av de to beste middagene i testen. Får jevnt over høye poeng på innholdet, men et av produktene med høyeste sukkerartinnhold.

biff stroganoff

Terningkast 5 FBI
Fjordland Biff Stroganoff med ris

– En av de to beste middagene i testen. Utmerker seg med testens høyeste proteininnhold og lavest innhold av mettet fett, men har lite fiber.

fjordland risgrøt

Terningkast 4 FBI
Fjordland Risgrøt

– Middagen med det laveste kaloriinnholdet pr. porsjon, men også lavest på protein og fiber (meieriprodukter er naturlig fiberfritt). Middagen med det høyeste sukkerartinnholdet.

fjordland kjøttkaker

Terningkast 4 FBI
Fjordland Kjøttkaker med ertestuing

– Middagen med det høyeste fiberinnholdet og lavest på sukkerarter, men også et av produktene med mest natrium (salt).

Toro Tandoori Kyllinggryte

Terningkast 4 FBI
Toro Velbekomme Tandoori Kyllinggryte

– Jevnt over en grei middag og en av middagene med lavest sukkerartinnhold.

Toro Risengrøt

Terningkast 4 FBI
Toro Velbekomme Risengrøt

– Middagen med det laveste innholdet av natrium (salt), men også lite protein og fiber (meieriprodukter er naturlig fiberfrie). En av middagene med høyest sukkerinnhold.

Toro Spaghetti carbonara

Terningkast 4 FBI
Toro Velbekomme Spagetti Carbonara

– Jevnt over en grei middag som verken utmerker seg positiv eller negativt på noen næringsstoffer.

Fjordland svenske kjøttboller

Terningkast 3 FBI
Fjordland Kjøttboller Svenske

– En av middagen med flest kalorier og høyeste innhold av natrium (salt). Kommer også dårlig ut på sukkerarter.

Toro Bali kyllinggryte

Terningkast 2 FBI
Toro Velbekomme Bali kyllinggryte

– En av to middager som kommer dårligst ut i testen. Nest høyeste innhold av kalorier pr. porsjon. Lite fiber, men også lite sukkerarter.

Fjordland Rømmegrøt

Terningkast 2 FBI
Fjordland Rømmegrøt

– En av to middager som kommer dårligst ut i testen. Testens høyeste kalori og innhold av mettet fett. Lite protein og fiber (meieriprodukter er naturlig fiberfrie), men også lite natrium (salt).

Grøt er favoritten

De to mest solgte ferdigrettene i Norge er Fjordlands og Toro sine risgrøtprodukter. Faktisk står risgrøt for over halvparten av salget av ferdigretter til Fjordland.

– Det er selvsagt urettferdig å sammenligne melkebaserte grøter med middagsretter ettersom disse aldri inneholder fiber fordi de faktisk ikke inneholder grønnsaker. Det ville jo vært veldig rart å grønnsaker i grøt, men det finnes grøter som er bedre valg enn andre – se spesielt på sukkerinnholdet og mengden kalorier, råder Lise von Krogh.

– Tradisjonsretter er noen ganger vanskelig å få tilpasset slik at de får nøkkelhullsmerket, disse kan fort bli kalori- og saltrike. Dette er mat du spiser en gang i blant, sier ernæringsfysiologen.

Skal gjøre rettene sunnere

Fjordland ønsker også å framheve at grøten ikke er tilsatt sukker. Sukkeret som deklareres er «sukkerarter» og i dette tilfellet er det naturlig laktose fra melken.

Torill Emblem Nysted, ernæringsrådgiver i Fjordland, legger også til at selskapet arbeider med å gjøre flere av sine ferdigretter sunnere. Første steg er å redusere saltinnholdet i middagsrettene.

Toro ønsker også å påpeke at begge kyllingrettene i testen er gode kilder til protein med lyst kjøtt. De nevner også at retter som har høyt kaloriinnhold passer fint til de som er aktive.

– Det er viktig med et variert og balansert kosthold for alle. Noen av våre retter egner seg som hverdagsmat, mens andre retter mer klassifiserer som «helgemat». Det er likevel plass til alle sammen i normalkostholdet vårt, sier Anders Bakke Ingebrigtsen, produktsjef i Toro.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)