Hopp til innhold

Test av speilreflekser med video

Video i HD-kvalitet er den nye trenden på speilrefleksmarkedet. En test av tre avanserte kameraer med videomulighet viser at alle gir valuta for pengene, men at det er lurt å tenke seg godt om før man kjøper.

Tre speilreflekser med videofunksjon

De fleste kompaktkameraene har lenge hatt videomuligheter, men først i fjor høst ble videoopptak lansert som funksjon i en speilrefleks (Nikon D90). Bedre sent enn aldri, vil mange si. Nå har de fleste produsentene kommet etter.

Felles for speilrefleksene er at de ikke bare tar bedre stillbilder enn kompaktkameraene, men at også de levende bildene har høyere kvalitet. Dessuten har du langt større muligheter med en speilrefleks.

HD-video

Alle de tre kameraene i denne testen tar opp video i HD-kvalitet. To av dem i full HD med 1080-oppløsning, den tredje med noe lavere HD-kvalitet på 720p.

I praksis viser det seg at forskjellen egentlig ikke er veldig stor, men de ”gamle” kompaktkameraenes VGA-format blekner i sammenlikning.

Da er forskjellene i lagringsformat mer påfallende. Testens tre produsenter satser på hver sin lagringsvariant for video, henholdsvis AVCHD (som også brukes av de fleste rene HD-videokameraer) , MOV (som ikke komprimerer like hardt) og AVI motion JPEG.

Som sammenlikning for dem som slett ikke ønsker videomulighet inkluderer testen også en vurdering av Olympus E-620. Dette speilreflekskameraet konkurrerer tett med de øvrige om alle andre funksjoner enn videoopptak.

Sjekk prisen!

Alle de oppgitte prisene er veiledende utsalgspris. De fleste kameraene koster ofte mindre i butikker og på nettet, så det kan lønne seg å sjekke priser og service før man handler.

Testen er gjennomført av Lyd & Bilde, og her er resultatet:

Canon EOS 500D

Canon EOS 500D
  • Video: Full 1080p HD
  • M.piksler: 15,1
  • 3” LCD-skjerm
  • Pris kr. 10.790 med testobjektiv

Meget høy kvalitet på både bilder og video. Kameraet ligger godt i hånda, er enkelt å betjene, har et oversiktlig menysystem og er testens beste allroundkamera. Stereolyd og autofokus på videoopptak er det største savnet. Prismessig midt på treet. Best i test!
Se hele testen her.

Nikon D5000

Nikon D5000
  • Video: 720p HD
  • M.piksler: 12,3
  • 2,7” LCD-skjerm
  • Pris kr 7990 med testobjektiv

Her får du mye for pengene! Glimrende bildekvalitet, og velegnet som videokamera på grunn av skjerm som kan vippes og vris. Lavere videooppløsning påvirker kvaliteten, men ikke mye. Hvis video ikke er veldig viktig, og hvis du attpåtil er nybegynner som vil ha et ukomplisert kamera, er Nikon det beste kjøpet!
Se hele testen her.

Panasonic Lumix GH1

Panasonic Lumix GH1
  • Video: Full 1080i HD
  • M.piksler: 12,1
  • 3” LCD-skjerm
  • Pris kr 14.990 med testobjektiv

Et systemkamera som strengt tatt ikke er en speilrefleks fordi det ikke er utstyrt med speil og søker i tradisjonell forstand. Bare tilgjengelig med ett objektiv. Testens mest komplette kamera, med den klart beste betjeningsvennligheten og den høyeste kvaliteten på videoopptak. Stillbildene når derimot ikke helt opp, men forskjellene er ikke store. Høy pris og dårlig batterikapasitet trekker ned.
Se hele testen her.

Olympus E-620

Olympus E-620
  • Video: Nei
  • M.piksler: 12,3
  • 2,7” LCD-skjerm
  • Pris kr 6990 med testobjektiv

For sammenligningens skyld har testen også sett nærmere på Olympus E-620, som er en speilrefleks uten videomuligheter. Dette er ett av markedets minste og letteste kameraer, og det som gir mest for pengene hvis man ikke ønsker videoopptak. Den fine optikken leverer naturtro farger og god kontrast. Kort sagt ypperlig bildekvalitet. Et meget godt kamera både for nybegynnere og erfarne stillbildefotografer. Anbefales!
Se hele testen her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)