Hopp til innhold

Test av platespillere

Mens CD-en går stadig nærmere graven, er de kule platespillerne på en opptur. Noe også denne testen bekrefter.

Platespiller

Ved avspilling av vinyl ser man teknologien i funksjon, der stiften graver gullet ut av rillene.

Foto: Thorens

CD-en går av med pensjon. Det var gøy så lenge det varte, men det er på tide at den digitale, optiske skiven går i graven til fordel for de mer praktiske fil- og strømmingsbaserte formatene.

Derimot er den gamle traveren LP på en aldri så liten opptur. Grunnen er enkel: hvis man først vil ha noe fysisk, med omslag, bilde og følelsen av å ha noe i hendene, så er det ingenting som kan slå LP-en.

Stort coverbilde og en deilig, tung skive som trenger kjærlighet for å låte på sitt beste. Og rett og slett det magiske ved å faktisk se teknologien i funksjon, der stiften graver gullet ut av rillene.

Lyden av vinyl

LP-plate

LP-plata: stor lyd i stort format.

Foto: Colourbox

Den som tror at musikkutvalget på vinyl er dårlig, kan tro om igjen.

En god del av albumene på salgslistene blir gitt ut på vinyl, og gjerne da med en digital kopi vedlagt. Enten som CD, MP3 eller tapsfritt komprimert FLAC.

De lærde strides om hva som låter best av digitalt og LP. Digitale tilhengere omfavner dette fordi lyden er mer tro mot det opprinnelige masteropptaket, mens LP-fans er begeistret for den varme, runde og fyldige lyden fra det analoge.

LES OGSÅ:

Fra 3000 til 5000 kroner

Utvalget av platespillere er stort sett konsentrert rundt 3000 - 5000 kroner. Litt under gir deg de aller enkleste og minst påkostede spillerne. Litt over gir deg bedre mekanikk og elektronikk – og ikke minst – enda bedre lyd.

Men i klassen 3.000 - 5.000 vil man lett finne en platespiller som gir mer enn et hint av den gode, analoge lyden.

BEST I TEST: Project Debut Carbon Esprit

Terningkast 6 FBI
Project Debut Carbon Esprit

Balansert vellyd: Project Debut Carbon Esprit

Foto: Produsenten

Den tsjekkiske spilleren finnes i flere farger, er helt manuell og spiller vidunderlig. Arm av karbon og tallerken av akryl er kanontøft!

"Dele Alle Ord og Tanker", fra Hoff Ensembles LP "Quiet Winter Night" med Bjørn Johan Muri og Tomine Harket, lyder drømmende og svalt. Lydbildet er dypt og romslig med fint definert stereoperspektiv.

Og her kommer pianoet klokkeklart frem i lydbildet. De to vokalistenes stemmer står i nydelig kontrast til hverandre, og selv om lydbildet oppleves som varmt og fyldig, kommer smådetaljene frem.

På Ane Bruns "These Days" er detaljene tydelig gjengitt, og tar den åpne klangen fra Rega-spilleren enda et hakk lenger. Debut Carbon gjør en forbilledlig jobb, og Ortofon 2M Red-pickupen er testens beste til å kombinere detaljer med spenstig dynamikk.

Den dynamiske kontrasten er nemlig fremragende. Man kan bare lure på hvor bra det kan bli med en enda bedre pickup, som for eksempel 2M Black. Du trenger faktisk bare kjøpe 2M Black stift og sette på den eksisterende pickupen, for en fullkommen oppgradering til denne.

Ønsker du å komme billigere unna, kan den 1000 kroner rimeligere basismodellen Debut Carbon vurderes, men da er faktisk Rega RP1 med Ortofon OM5e et enda bedre kjøp.


BESTE KJØP: Rega RP1

Terningkast 6 FBI
Rega RP1

Rykker i dansefoten: Rega RP1

Foto: Produsenten

Ahh, for et smittende engasjement. Rega-spilleren gir deg aldri et kjedelig øyeblikk!

Den enkle Rega-spilleren har et veldig fokusert og tydelig lydbilde. Med mer dybde enn de fleste i testen, og overbevisende dypbass.

Den mangler kanskje litt av varmen til Project-spilleren, men har finere detaljgjengivelse og mer luft under tonene. Særlig i diskanten.

"Dele Alle Ord og Tanker" er et eksempel på hvor levende lydbildet blir når vokalharmoniene trer frem i lydbildet, godt støttet av den svært gode dynamiske kontrasten i perkusjonen.

Ane Bruns "These Days" er nok et eksempel på hvor mye skarpere fokusert Rega-spilleren er, og hvor mye mer musikkglede det er å hente i et lydbilde som kombinerer tredimensjonalitet og et solid bassfundament. Musikken lever mer, og rytmene engasjerer i litt større grad enn for eksempel Project-spilleren.

Til 3000 kroner er Rega-spilleren et enestående godt kjøp. Budsjetterer man med en enda bedre pickup, for eksempel Regas egen Bias 2 pickup, får man eksepsjonelt mye musikkglede for pengene. Spilleren kan leveres i fargene grå, sort og hvit.

Music Hall MMF 2.2

Terningkast 4 FBI
Music Hall MMF 2.2

Dypt i oktavene: Music Hall MMF 2.2

Foto: Produsenten

Music Hall er med på notene fra første takt, og går dypt i bassen.

Music Hall-spilleren bruker flere deler laget av Project. Tonearmen er Project, og det står til og med Project på remmen og antiglidloddet. Basen minner om den til Project Debut Carbon Esprit, men dempeføttene er annerledes.

Lydbildet på Hoff Ensembles "Quiet Winter Night" er stort og flott, med en dyp horisont. Stiften graver dyp bass ut av rillene, noe man spesielt hører på perkusjonen.

Bassen gjengis med mange klangfarger, og stemmen til Ane Brun på "These Days" har en stor klang. Sammenlignet med Rega RP1 har Music Hall en noe mer oppløst tonestruktur i bassen, og overtonene er enda litt luftigere. Den har likevel ikke samme dynamiske spenst. Rega er mer rytmisk.

Sammenlignet med Project Debut Carbon Esprit er ikke Music Hall like stram i bassrytmene. Den går som nevnt dypt i bassen, men den sklir også litt mer ut her. Basstromma får en etterdønning som ikke Project har. Project er også mer oppløst, og totalt sett en bedre spiller i våre ører.

TDK ETVT20102

Terningkast 4 FBI
TDK ETVT20102

Solid byggverk: TDK ETVT20102

Foto: Produsenten

Spilleren fra TDK ser og kjennes robust ut, den har USB-utgang for tilkobling til PC og grafisk visning av lydbølgen.

En solid base hvor plata er separert fra ramma som holder beina (såkalt flytende base) sørger for minimal vibrasjon i TDKs tilfelle.

At lydbølgen vises grafisk er neppe et behov, men at spilleren har innebygd valgfritt RIAA-trinn, er en fordel. Det samme kan USB-utgangen være, som gjør at platesamlingen lett kan rippes til PC-en.

TDK har en behagelig klangbalanse som får frem stemmen til Ane Brun tydelig. Den er ikke like fyldig og varm som med Rega og Project, og Ane har ikke like mye luft i overtonene.

Etterklangen fra innspillingsrommet er ikke like stort. Likevel gir TDK et godt hint av hva analog lyd kan tilføre av nerve til musikken.

"Dele Alle Ord og Tanker" fra Hoff Ensemble låter fint, men det mangler litt futt i perkusjonsanslagene og stemmene skilles ikke like godt som med Project og Rega. Mye kan nok gjøres med en bedre pickup, men armen er heller ikke helt fast i leddene.

Thorens TD-170-1

Terningkast 4 FBI
Thorens TD-170-1

Enkel og grei: Thorens TD-170-1

Foto: Produsenten

Thorens har spilleren for de som først og fremst skal ha like enkel betjening som på en CD-spiller.

Den helautomatiske platespilleren med integrert pickupforsterker, er en av to i testen som kan kobles rett i en forsterker uten RIAA-trinn.

Selv om pickup'en er storebror til den Rega RP1 bruker, lyder den flatere og mindre dynamisk, og klangbalansen er merkbart slankere enn fra Rega og Project-spillerne.

Instrumentene på Ane Bruns "These Days" flyttes litt lengre bak i lydbildet, som ikke er så godt definert som på Project-spilleren. Detaljer kommer heller ikke særlig godt frem, og på Hoff Ensembles "Quiet Winter Night" merker man også at spilleren ikke går 100 prosent jevnt. Det er litt wow under avspilling, som gir litt varierende høyde på pianotoner.

Duettsporet "Dele Alle Ord og Tanker" preges av livløshet, og dynamikken er for blodfattig til å kunne engasjere.

Spilleren er slett ikke dårlig, men burde gitt bedre lyd for pengene. I stedet får man den mest praktiske spilleren i testen, som folk flest uten erfaring enkelt kan håndtere.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)