- Vanskelig å kjøpe vinyl i gave

Platebutikken og kafeen Backbeat har hatt åpent i litt over et år. Det markeres med å lansere butikken som egen produsent. Og sangene de gir ut er selvfølgelig julelåter.

Kari Westergaard

Kari Westergaard driver butikken Backbeat. Nå er det også blitt plateselskap av bedriften.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

– Den har i hvert fall «Christmas»-ordet i seg, og det var ment å være en julelåt, men den er veldig rocka, forteller Kari Westergaard som står bak butikken og plateselskapet.

Lokale og internasjonale artister

Kari Westergaard

Kari Westergaard har julekakene klare for kunder som er på jakt etter gaver.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

Hun viser stolt frem EP-en som er et samarbeidsprosjekt fra den svenske Daniel Norgren og oslobandet Devil & the Almight Blues.

– Daniel Norgren spilte en fantastisk konsert her hos oss i år, og da var gutta i Devil & the Almight Blues tilskuere.

Platebutikken og kafeen er et populært samlingssted for musikkinteresserte, og i løpet av året som er gått har det vært både lokale og internasjonale artister innom for å spille og for å kjøpe plater.

– Jeg klarer ikke å velge ut hvilke konsert jeg synes var best. Jayhawks har spilt her, da var det til sammen 75 personer her inne, det er rekord. Men da Considerate Lovers spilte her tok det virkelig av.

The Jayhawks på Backbeat

Jayhawks under deres konsert på Backbeat i sommer.

Foto: Privat

Populær gave i julen

Salget av EP-en har gått som forventet. Platen ble trykt opp i hundre eksemplarer, og nå har Kari omtrent 20 igjen.

– Det blir ikke noe problem å bli kvitt dem.

Og nå i julestria merker Kari Westergaard og Robert Dyrnes, som også driver butikken, at folk handler vinyl til jul.

– Det er overraskende. For det er vanskelig å handle plater til folk. Man vet kanskje ikke hva som er i samlingen til alle, så det går mye i samleplater og norske artister. Gavekort er også populært.

Men akkurat det var ikke Kari klar over da hun startet butikken 1. desember i fjor.

– Det er første gang jeg er med på å starte en butikk, og gavekort hadde jeg overhodet ikke tenkt på. Så da skrev jeg egne lapper som jeg delte ut. I dag ser det litt bedre ut, men jeg har tenkt lenge på dette og til neste år skal jeg slå tilbake med virkelig tøffe gavekort, forteller Kari, uten at hun vil avsløre planene.

Platebutikken Backbeat

Platebutikken Backbeat er et populært samlingssted for musikkinteresserte.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

Quiznerd

Westergaard er en prateglad kvinne som gjerne slår av en prat med sine kunder. Men på lørdager klokken 11 (akkurat da undertegnede var innom) starter Popquiz på NRK P1.

– Jeg hører alltid på Popquiz. En gang var jeg også med, og pulsen var rimelig høy da jeg skjønte at jeg pratet med selveste Finn Bjelke! Jeg ble helt skjelven.

Foran seg har hun en bok og en penn. I den skriver hun ned alle svarene som alle deltagerne i Popquiz svarer på, samtidig som hun selv gjetter.

– Det er en fin oversikt med dato og detaljer om programmet. I dag har jeg det meste rett. Så er det også for kompetansen sin del. Jeg må jo kunne musikkhistorien når jeg driver platebutikk.

Kari Westergaard

Kari Westergaard har oversikt og fører opp samtlige svar i det populære programmet Popquiz på NRK P1.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK