Storstilt DAB-utbygging

Det nasjonale DAB-radionettet står foran en kraftig utbygging i kjølvannet av Stortingsvedtaket om digitaliseringen av norsk radio.

Karli Jaans fra firmaet Normast

I 2012 starter en kraftig opprustning av DAB-sendenettet. Kraftigere sendere og andre ombygginger vil gjøre DAB-dekningen bedre både inne og ute.

Foto: Normast

Stortinget har gitt klarsignal for overgangen til digital radio her i landet. Mange kan allerede høre radio digitalt enten via nett, bakkenett eller DAB.

I dag kan 80 prosent her i landet høre DAB-radio. Nå starter en storstilt utbygging av nettet.

Stortingsmeldingen "Digitalisering av radiomediet" ble startskuddet for ferdigstilling av DAB-nettene i Norge.

Et så omfattende prosjekt som oppføring av nasjonale radionett skal gjennom anbudsrunder før man kan starte det praktiske arbeidet.

Målet er en fremdrift basert på følgende:

2012: Oppruste nåværende nett med kraftigere sendere og ombygginger. Formålet er å sikre at DAB-signalet holder høy kvalitet, og at det gir alle lytterne godt mottak inne og ute.

2013: Øke befolkningsdekningen til nærmere 90% ved å utruste 19 hovedsendere med DAB. Stor økning i arealdekning.

2014: Flere hundre mindre sendere skal komplettere ovennevnte for å nå ”NRK P1s FM-dekning". Det betyr at praktisk talt alle i Norge skal kunne høre NRKs kanaler digitalt. De kommersielle kringkasterne vil få minst 90 prosent befolkningsdekning.

Planene for og forhandlingene om videre utbygging omfatter både NRKs flerkanaltilbud og de kommersielle kringkasterne, som er P4 Radio Hele Norge og SBS Radio Norge AS. De sender bl.a. kanalene P4 Lyden av Norge, P5 Byens største Hits, Radio Norge, The Voice og Radio1.

Kravet fra myndighetene er at alle riksdekkende DAB-nett skal stå ferdige i januar 2015. Mye vil imidlertid stå ferdig i god tid før dette.

Det vil også komme en abonnementstjeneste hvor du kan bli varslet når ditt / dine ønskede områder bygges ut.

---

Fakta: Hva er DAB

DAB og DAB + er standarder for distribusjon av radiosignaler digitalt. Radio kan du høre digitalt også via nett, satellitt og bakkenett, men for stabilt, mobilt mottak av radiosignaler er DAB valgt som plattform i Norge.

Skal du kjøpe deg en radio i dag er å kjøpe en kombinert FM/DAB-radio et godt råd.

Les mer: Spørsmål og svar om digitalradio