Test av carvingski

Carvingski er blitt en favoritt i alpinbakken. Se hvilket merke som er testvinner.

Alpint
Foto: www.colourbox.no / NRK

Carvingskiene har gjort det lettere for nybegynnere og enda morsommere for de mer erfarne i skibakken. Carving er i det hele tatt blitt en svært populær skitype.

De aller fleste skiene som selges til alpinbruk er av denne typen. Med stor innsving på midten, kortere enn tradisjonelle ski og med svært gode svingegenskaper.

Forbrukerportalen har testet åtte par av de mest solgte carvingskiene. Alle er 72 – 76 mm brede unisex-modeller, med standard binding i forhold til merke og modell.

Testen er gjennomført i lettskyet vær mellom 10 minusgrader og fem pluss, med svak vind og antydning til snøfall.

Testpanelet besto av seks kvinner og seks menn. En av dem er alpintrener Einar Bjertness, som har vunnet juniorNM i alpint fire ganger. Til FBI forteller han at følgende momenter var de viktigste under testen:

  • Korte og lange svinger
  • Kantgrep
  • Igangsetting av sving
  • Komfort
  • Glid
  • Stabilitet (spesielt vibrasjoner i stor hastighet)
  • Totalopplevelse

Det er også gjort en teknisk test i laboratorium.

- Velg litt dyrere!

Prisen på testskiene varierer mellom 4500 og 6000 kroner inkludert bindinger. Skiinstruktør Magnus Flogenfeldt i Skiforeningen mener det er viktig å tenke på sitt eget ferdighetsnivå før man kjøper carvingski.

– Ikke velg de aller billigste modellene. Gå gjerne et hakk opp i pris, lyder hans råd. – Dermed kan du utvikle deg og få full glede av ferdigheter og ski etterhvert som du blir flinkere, uten å måtte kjøpe på nytt.

Fischer progressor 7 er spesielt god i lange svinger, med godt kantgrep, slitesterke stålkanter og ingen tekniske feil i laboratorietesten. En klar testvinner.

Her er alle de testede skiene rangert etter totalvurdering. Vil du se detaljer eller bilder kan du klikke på modellnavnet:

Test av carvingski

Merke og modell

Ca pris
kroner

Praktisk test
(max 5 poeng)

Teknisk test
(max 5 poeng)

Poeng totalt
(max 100)

 5000

 4

 5

 72

 6000

 3,5

 5

 65

 6000

 3,5

 5

 63

 5500

 3,5

 5

 61

 4500

 3,5

 5

 61

 5000

 3

 5

 54

 5000

 3

 5

 52

 4600

 3

 5

 52

Carvingski

Carvingski er blitt svært populære.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.