Test av carvingski

Carvingski er blitt en favoritt i alpinbakken. Se hvilket merke som er testvinner.

Alpint
Foto: www.colourbox.no / NRK

Carvingskiene har gjort det lettere for nybegynnere og enda morsommere for de mer erfarne i skibakken. Carving er i det hele tatt blitt en svært populær skitype.

De aller fleste skiene som selges til alpinbruk er av denne typen. Med stor innsving på midten, kortere enn tradisjonelle ski og med svært gode svingegenskaper.

Forbrukerportalen har testet åtte par av de mest solgte carvingskiene. Alle er 72 – 76 mm brede unisex-modeller, med standard binding i forhold til merke og modell.

Testen er gjennomført i lettskyet vær mellom 10 minusgrader og fem pluss, med svak vind og antydning til snøfall.

Testpanelet besto av seks kvinner og seks menn. En av dem er alpintrener Einar Bjertness, som har vunnet juniorNM i alpint fire ganger. Til FBI forteller han at følgende momenter var de viktigste under testen:

  • Korte og lange svinger
  • Kantgrep
  • Igangsetting av sving
  • Komfort
  • Glid
  • Stabilitet (spesielt vibrasjoner i stor hastighet)
  • Totalopplevelse

Det er også gjort en teknisk test i laboratorium.

- Velg litt dyrere!

Prisen på testskiene varierer mellom 4500 og 6000 kroner inkludert bindinger. Skiinstruktør Magnus Flogenfeldt i Skiforeningen mener det er viktig å tenke på sitt eget ferdighetsnivå før man kjøper carvingski.

– Ikke velg de aller billigste modellene. Gå gjerne et hakk opp i pris, lyder hans råd. – Dermed kan du utvikle deg og få full glede av ferdigheter og ski etterhvert som du blir flinkere, uten å måtte kjøpe på nytt.

Fischer progressor 7 er spesielt god i lange svinger, med godt kantgrep, slitesterke stålkanter og ingen tekniske feil i laboratorietesten. En klar testvinner.

Her er alle de testede skiene rangert etter totalvurdering. Vil du se detaljer eller bilder kan du klikke på modellnavnet:

Test av carvingski

Merke og modell

Ca pris
kroner

Praktisk test
(max 5 poeng)

Teknisk test
(max 5 poeng)

Poeng totalt
(max 100)

 5000

 4

 5

 72

 6000

 3,5

 5

 65

 6000

 3,5

 5

 63

 5500

 3,5

 5

 61

 4500

 3,5

 5

 61

 5000

 3

 5

 54

 5000

 3

 5

 52

 4600

 3

 5

 52

Carvingski

Carvingski er blitt svært populære.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)