Hopp til innhold

Terapi som ikke virker

Alt for mange med psykiske problemer går årevis i terapi som ikke virker. De blir sykere og sykere, mener Mental Helse.

Hos psykologen (illustrasjonsfoto)
Foto: Silje Østmoe / NRK

 

Se reportasjen i nett-TV her

I dag stilles det ingen krav til psykologer og psykiatere om at de skal dokumentere at behandlingen deres gir resultater. Nå ønsker Sosial- og helsedirektoratet en bedre vurdering av effekten fra behandlingen i det psykiske helsevernet.

 

Lars Tveit Jørgensen
Foto: Silje Østmoe / NRK

Lars Tveit Jørgensen fikk sitt første angstanfall da han var femten år gammel. Ungdomstiden forsvant i terapitimer hos psykologer som ikke fikk ham bedre. De fokuserte på barndommen hans, til tross for at han selv sa at ikke det var ikke der problemene kom fra.

 - Jeg har hatt det fantastisk godt i barndommen og forsto ikke hvorfor de hele tiden skulle fokusere på den og på det syke i meg. Jeg ville se framover, sier Tveit Jørgensen.

Mange blir verre

Generalsekretæren i Mental Helse, Ola Kasland, forteller at brukerorganisasjonen får mange henvendelser fra pasienter som har gått i terapi i årevis uten å bli bedre. Mange blir verre av ikke å få riktig behandling, og enkelte tar livet sitt.

 

Ola Kasland, generalsekretær i Mental Helse.
Foto: Silje Østmoe / NRK

 - Problemet er at ingen kikker terapeutene i kortene og evaluerer jobben de gjør, sier Kasland. Nå krever han dokumentasjon på effekten av behandling og at myndighetene får innsyn.

Også psykologforeningen og Sosial- og helsedirektoratet er enige i at kontrollen med om pasientene får riktig behandling og om den gir resultater er altfor svak.

På bestilling fra direktoratet er forskere nå i gang med å kartlegge et nytt arbeidsverktøy. Ved hjelp av skjemaer gir pasientene tilbakemeldinger til terapeuten på hvordan de har det og hvordan de synes behandlingen fungerer.

Målet er å komme raskere fram til positive resultater og luke ut terapeuter og behandlingsmetoder som ikke fungerer.

Psykolog Ane Johnsen Lien ved Jæren Distriktpsykiatriske senter er en av få psykologer som nå systematisk bruker disse nye evalueringsskjemaene.

- Skjemaene hjelper meg til raskere å finne ut hva som fungerer bra og hva som ikke gjør det. Jeg er blitt raskere til avslutte behandling som ikke virker slik at kapasiteten til å ta imot nye pasienter har økt. Men det viktigste av alt er at jeg lytter bedre til hva pasientene mener er riktig behandling for seg, sier hun.

Brøt med terapeuten

Lars Tveit Jørgensen gikk i nesten fem år før han selv brøt med sin siste psykolog. For to år siden fant han endelig en ny terapeut som lyttet til ham og la opp behandlingen slik han selv mente var riktig.

 - Hun fokuserte på det jeg kan og det jeg får til, det friske i meg. Hennes metode er nok noe som ligger mitt hjerte mye nærmere, mener han.

Som 40-åring er han endelig i full jobb som anleggsgartner, og stortrives med det.

Ola Kasland i Mental Helse mener det er svært viktig at pasienten får mulighet til å evaluere psykologen sin. Men om evalueringsskjemaene skal ha noen verdi for terapien mener han at de må systematiseres og offentliggjøres.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)