I løpet av de siste tre årene har forbruket av økologisk mat økt med 50 prosent, ifølge Økobarometer 2007.
Denne økningen har igjen ført til at det stadig blir flere økologiske produkter i brutikkene.
Mote-mat?
Men er det bevist at økologisk mat er sunnere enn vanlig mat - eller har øko-mat i seg selv blitt mote?
- Innholdet av de fleste vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater er stort sett det samme i økologisk mat og vanlig mat. Men mye tyder likevel på at det er et høyere innhold av antioksidanter i plantebaserte, økologiske matvarer, sier klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.
Kjøtt fra dyr som beiter fritt har også ofte et høyere innhold av essensielle fettsyrer. Dessuten skal økologisk mat inneholde mindre rester av plantevernmidler og tilsetningsstoffer enn konvensjonelt dyrket mat.
Skjær i sjøen
Men man skal likevel være klar over at økologisk mat også kan inneholde stoffer som er uheldig for oss.
- Økologisk mat kan inneholde uheldige stoffer fra jordsmonnet, forurensinger fra nærmiljøet og bakterier fra husdyrgjødsel. Det gjelder å finne en balansegang på det man putter i seg, sier ernæringsfysiologen.
LES OGSÅ:
- Dessuten er øko-mat mer utsatt for muggsoppangrep og må derfor sjekkes nøye før den spises.
Kirsten Brandt, forsker ved Newcastle University, mener dette er en myte som bør avlives.
- Mer gift i vanlig korn
- Selv om konvensjonelt dyrket korn sprøytes mot sopp, blir det ikke mindre soppgift i kornet. Forsøk viser snarere motsatt resultat. Fordi mange andre sopparter dør ved vanlig soppsprøyting, får soppen som produserer soppgift gunstigere vekstvilkår etter sprøyting, hevder hun ifølge
.Brandt hevder at jo sterkere gjødslingen med nitrogen er, jo kraftigere kan angrepet av den giftproduserende soppen bli.
- Og siden gjødselnivået er høyest i vanlig landbruk, vil økologisk korn inneholde mindre soppgift enn vanlig dyrket korn, sier Brandt.
Mugler fortere
Ernæringsmessig er Bjerkan for økologisk mat, selv om hun ikke fokuserer direkte på økologisk mat i veiledningen sin - hun anbefaler heller folk å spise mer frukt og grønnsaker generelt.
LES OGSÅ:
- Men jeg kjøper gjerne økologisk mat, hvis jeg ser at produktene er bra. Likevel opplever jeg ofte at tilbudet av økologisk frukt og grønnsaker er dårlig - og at matvarene ikke er så holdbare, sier hun.
Selv om mange spiser mer økologisk mat i dag enn for tre år siden, er det fortsatt en del nordmenn som takker nei til øko-mat.
De tre viktigste grunnene til dette er at den er for dyr, har for dårlig utvalg og vanskelig å finne, i følge Økobarometer 2007.
LES OGSÅ: