NRK Meny

Stress er livsfarlig - for menn

Stressede menn har langt høyere risiko for å dø tidlig enn sine stressede kvinnelige kolleger.

Stress
Foto: Colourbox

Kilde: DR.dk

Artikkelen er flere år gammel.

Lever farlig

En dansk undersøkelse konkluderer med at menn er langt mer utsatt for tidlig død hvis de lever et stressende liv enn kvinner. For menn fører stress til økende grad av ulykker, selvmord og luftveislidelser. Noe av utslaget skyldes trolig at menn som stresser også røyker mer, skriver Danmarks Radio.

Utslagene er særlig store for yngre og middelaldrende menn.

Positive utslag for kvinner

Kvinner som stresser lever ikke like farlig som sine stressede mannlige kolleger. Faktisk viser studien at kvinner reduserer risikoen for å få kreft en smule. Trolig skyldes dette at stress hemmer produksjonen av østrogen, noe som igjen kan føre til færre tilfeller av f.eks. brystkreft.

Resultatene bygger på tall fra Østerbroundersøkelsen, som har fulgt 12.000 menn og kvinner fra København siden slutten av 70-tallet, med henblikk på sunnhet og sykdom.

Stress gir kvinner diabetes

Hva slags stress kan være farlig?

Stress over en kort periode, f.eks. før eksamen eller før en opptreden, er normalt ikke farlig. Det er det langvarige stresset, når man lever med en jevnt stor belastning, som kan påvirke helsa negativt.

Stressa? Gjør noe med det!

Hjelp mot stresshodepine

Massasje virker mot stress

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.