NRK Meny
Normal

Storoffensiv mot studentfylla

Studenter utvikler så sterk avhengighet at de drar med seg vanene inn i arbeidslivet, frykter AKAN.

Alkohol
Foto: Skovdal & Skovdal / colourbox.com

Gjør arbeidslivet fuktigere

Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN) kaster seg nå over studentene.

- Unge arbeidstakere påvirker alkoholkulturen i bedriften de kommer til, sier prosjektansvarlig Nina Kahlbom til NRK Puls.

-At det er et så stort alkoholkonsum blant studentene, kan påvirke arbeidsmiljøene i fuktig retning, fortsetter hun.

Undersøkelser viser at 37 prosent av studentene ved Universitetet i Oslo har et helseskadelig forbruk av alkohol. For NTNU i Trondheim er tallet hele 44 prosent.

Les også: Dropper mat, drikker i stedet

Satser mot lærestedene

Nå reiser AKAN rundt til læresteder der det er behov for å sluse studentene gjennom en dag der de ser på alkoholvanene sine.

Snart kan studiestedene selv ta i bruk verktøyet "AV-OG-TIL-prat", som eies av AV-OG-TIL (tidligere Alkokutt). Studentene får vite hvilke drikkesituasjoner som er risikofylte og hvilke dilemmasituasjoner de står overfor i det daglige, sosiale livet.

I Bergen er verktøyet brukt på fadderne i år, og det settes fokus på alkovaner ved semesterstart.

Les også: - Litt alkohol kan være sunt

Når bør varselklokkene ringe?

- Jo høyere forbruket er, jo vanskeligere blir det å skru av knappen når man går ut i arbeidslivet, sier Kari Lossius, klinikksjef for Stiftelsen Bergensklinikkene. Hun har hatt samtaler med studentfadderne i Bergen før semesterstart.

- Varselklokkene bør ringe dersom man sliter med angst og er deppa, har opplevd et plutselig traume eller at noen i familien har utvikla alkoholavhengighet.

- Man bør også passe seg dersom man merker at man lett opplever kontrolltap når man drikker, eller at man bruker alkohol som selvmedisinering, sier Lossius.

Ta testen på www.akan.no

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.