NRK Meny
Normal

Statisk og dynamisk trening

Hva er fordeler og ulemper med statisk styrketrening i forhold til dynamisk styrketrening?

Ryggtrening
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Hei Jorunn. Hva er fordeler og ulemper med statisk styrketrening i forhold til dynamisk styrketrening? Hvordan bør disse fordeles i et styrketreningsprogram?

Jorunn svarer

Hei. Det er et vanskelig spørsmål du stiller. Er det maksimal statisk styrketrening du mener? I så fall mener man at treningspåvirkningen ved denne typen styrketrening er at muskelens tverrsnitt øker.

Ulempen med denne typen muskelarbeid er at man kan oppleve en rask uttretting av muskulaturen på grunn av den kraftige og vedvarende spenningstilstanden i muskulaturen.

Det er helt ok å kombinere statisk og dynamisk styrketrening i et program.

Men jeg vil nok anbefale deg å legge hovedvekt på dynamisk muskelarbeid, og la denne typen styrketrening dominere styrketreningsprogrammet.

Men dersom du bedriver en idrett hvor det benyttes mye statisk muskelarbeid blir problemstillingen en annen.

Jeg håper du fikk litt svar på det du lurte på!

Lykke til med treningen!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse, NIH

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.