Spraytan kan være helsefarlig

Forskere advarer: Hyppig bruk gir økt risiko for lungekreft.

spray tan

Selvbruning i sprayform gir en jevn, fin farge, men helt trygt å bruke er det dessverre ikke, advarer forskere.

Foto: Colourbox

Mange bruker spraytanning i Norge, antageligvis på grunn av kreftrisikoen som er forbundet med soling. Nå viser det seg at denne måte å få farge på heller ikke er helt ufarlig.

Amerikanske forskere advarer mot økt risiko for lungekreft som følge av spraytanning.

Lynn Goldman, dekan ved School of Public Health and Health Services ved George Washington universitet i Washington DC, sier ifølge britiske Daily Mail at hun er svært bekymret for den potensielle lungekreftfaren.

Farlig å puste inn

Det viktigste virkestoffet i selvbruningskremene er dihydroxiaceton (DHA), en sukkerart som også inngår i menneskets stoffskifte. Det er nettopp dette stoffet som er farlig å puste inn.

– Lungene har en stor overflate, så dette stoffet kommer inn i cellene og tas opp i blodstrømmen, sier lungespesialisten Rey Panettieri ved Perelman School of Medicine i Pennsylvania, ifølge Daily Mail.

DHA kan skade DNA-materialet i kroppen. Det kan forårsake kreft og alvorlig lungesykdom, samt forverre astma og andre luftveisproblemer.

Ekspertene tror ikke det å bruke spraytan en gang i måneden utgjør særlig risiko, men bruker du det uke etter uke er du i faresonen. De som jobber med selvbruning er særlig utsatt.

Det er kun sprayvarianten av selvbruningsprodukter som gir økt risiko for lungekreft, fordi du trekker DHA-stoffet ned i luftveiene. Selvbruningskremer og – servietter skal derfor være trygge å bruke.

Kutter ut spraytantilbudet umiddelbart

Cecilie Bibow

Cecilie Bibow.

Foto: Oslo Bli Ny Senter

– Dette var svært overraskende og urovekkende nyheter, sier Cecilie Bibow, eier og daglig leder av Oslo Bli Ny Senter.

Studioet er en av mange bedrifter som tilbyr spraytanning til sine kunder.

– Jeg har drevet med dette i mange år. Jeg har samarbeidet med helsepersonell og jeg har aldri fått høre annet enn at dette er risikofritt.

Bibow forteller at profilen til Oslo Bli Ny Senter skal endres, og at hun som et ledd i dette har tenkt å slutte med spraytanning.

– Men nå som jeg hører om kreftrisikoen vil jeg kutte ut spraytanningtilbudet tvert. Jeg varsler mine kunder i dag. Jeg ønsker ikke å selge noe som kan være skadelig.

Et arbeidsmiljøproblem

Fagfolk har også tidligere vært klar over at spraytan kan utgjøre en helserisiko.

– En dansk rapport fra 2006, «Assessment of DHA in self-tanning creams applied in spray booths», ga en grundig gjennomgang av den helsemessige sikkerheten ved eksponering for denne typen produkter, sier spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

– I denne rapporten var konklusjonen at eksponering for dihydroxyacetone (DHA) hovedsakelig vil utgjøre et arbeidsmiljøproblem for ansatte i salonger med selvbruningskabinetter.

Hun opplyser videre at Kreftforeningen 2007 bad i Vitenskapskomiteen for mattrygghet om en uttalelse om dette temaet:

Faggruppen sa seg generelt enig i anbefalingene som er inkludert i den danske rapportens sammendrag og konklusjoner, herunder at:

  • Selvbruningsprodukter ikke skal inhaleres eller komme i kontakt med slimhinner.
  • Videre bør personer med astma, sensitiv hud eller sår oppsøke lege før behandling, og gravide og mødre som gir brystmelk bør ikke benytte selvbruningskabinetter.
  • Faggruppen presiserte at det ikke foreligger opplysninger om langtidsbruk av selvbruningsprodukter.

– Det er også viktig å være oppmerksom på at selvbruningsprodukter ikke gir noen beskyttelse mot UV-stråler fra sola. Man må derfor beskytte seg i sola som om man ikke har brunfarge, sier Stensrud.

LES OGSÅ: Slik beholder du brunfargen

– Prioriterer utseende fremfor helse

Vi tar igjen kontakt med Cecilie Bibow ved Oslo Bli Ny Senter og presenterer opplysningene fra Kreftforeningen for henne.

– Tenk at de i flere år har vært klar over at selvbruningskabinetter regnes som et arbeidsmiljøproblem for ansatte i salonger. Hvorfor har vi ikke fått vite om dette? Jeg må jo gå og få sjekket lungene mine nå.

Bibow forteller at hun har ringt rundt til kundene sine og informert om at hun ikke lenger tilbyr selvbruning på grunn av kreftrisikoen. Hun ble litt overrasket over tilbakemeldingene hun fikk.

– Det virker som at flere nok bare blåser i dette. «Det er jo så mye som er kreftfremkallende likevel», sa de. Det er bekymringsverdig at enkelte åpenbart prioriterer utseendet sitt fremfor helsen, sier Bibow.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)