Hopp til innhold

Snuser på legens anbefaling

Sigaretter eller snus, det er ikke akkurat som pest eller kolera, sier Bedre Puls-lege Jørgen Skavlan.

Hans Erik Wagner

Hans Wagner røkte 20 om dagen. Nå trapper han ned med snus.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Jørgen Skavlan

Jørgen Skavlan mener snus er en god idé for storrøykeren Hans.

Foto: NRK

Da Hans Wagner meldte seg på Bedre Puls, var han veldig i tvil om han ville slutte å røyke. Nå, noen uker senere, har han trappet kraftig ned på røykinga og begynt å snuse i stedet. Bedre Puls-lege Jørgen Skavlan synes slett ikke det er noen dum idé.

- Hans er en innertier i forhold til typen mennesker som kan lykkes med røykeslutt ved hjelp av snus. Han har et veldig nært forhold til sigarettene sine, han er ung og i et kreativt miljø der mange røyker.

Skavlan forteller at han ofte ser at folk har større suksess med å gå fra sigaretter til snus til ingenting enn direkte fra sigaretter til ingenting.

- Det er lettere for mange å trappe ned på snus enn på sigaretter. Forhåpentligvis vil Hans med tiden bli nikotinfri, sier Skavlan.

Ikke pest eller kolera

Bedre Puls-legen understreker at snus ikke er ufarlig, men at det tross alt er mye mindre skadelig enn røyk.

- Det er ikke pest eller kolera her. Det er mer pest eller en alvorlig forkjølelse.

Den skadelige effekten av snus er noe usikker. Forskning har vist en økt risiko for kreft i nese og munn og i bukspyttkjertelen. Muligens fører det også til en noe økt risiko for hjerte- og karsykdom.

- Men siden snusen ikke trekkes ned i lungene, har den ikke i nærheten av den helseskadelige effekten sigaretter har, fastslår Skavlan.

Han velsinger helhjertet denne sluttemetoden for Hans.