NRK Meny
Normal

Nå kommer røykesluttbonusene

Tre ganger flere stumper røyken hvis de får penger for det, viser en ny studie.

Røykeslutt
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

750 dollar (ca. 5000 kroner) i bonus var nok til å holde motivasjonen oppe hos røykerne i amerikanske General Electric. Tre ganger så mange klarte å stumpe røyken i minst et halvt år når innsatsen også betalte seg i penger.

Forsøket var så vellykket at General Electric fra neste år tilbyr alle sine ansatte en tilsvarende ordning. Håpet er å spare inn noe av ekstrautgiftene selskapet har på røykende ansatte, skriver BBC .

Selskapet tror mindre sykefravær og økt produktivitet vil tjene inn bonusene i løpet av tre-fire år.

- Målrettet og effektivt

- Økonomiske virkemidler er målrettede og effektive, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Den gruppen som fortsatt røyker i Norge har vist seg lite mottakelig for virkemidler som nikotinerstatninger og holdningskampanjer. Dette skyldes at mange røykere også er knyttet til andre risikofaktorer, som psykiske- eller sosiale problemer, som gjør det vanskeligere å slutte, forteller Lund.

- Vi må tenke nytt. Og økonomiske virkemidler vet vi har en effekt. Hever vi prisen på tobakk med 10 prosent, går etterspørselen ned 5 prosent. Etterspørselen går særlig ned blant ungdom og i fattigere lag av befolkningen. En bonusordning vil antakelig har en lignende effekt, tror Lund.

For lite penger gir ingen effekt

Tidligere studier har vist at mindre beløp har liten effekt på røykerne, ifølge Kevin Volpp som har ledet studien ved Pennsylvania School of Medicine. Programmene må både være velorganisert og godt nok finansiert, sier han til BBC.

Halvparten av de 900 forsøkspersonene fikk bonusgulrot, mens de andre bare ble oppfordret til å stumpe røyken.

- 95 prosent av de som slutter, sprekker før det er gått ett år. Men holder man et halvt år, er det betraktelig større sjanser for å holde seg røykfri. Det er godt mulig General Electric har rett i at de vil tjene inn utgiftene på ganske kort tid, sier Karl Erik Lund i SIRUS.

Studien er publisert i New England Journal of Medicine.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.