NRK Meny
Normal

Små blødninger

Hvorfor får man blødninger utenom mensen, og er det farlig?

Kvinnekropp (Illustrasjon)
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei. I uken før jeg skal få mensen hender det at jeg får små blødninger. Det er ofte i sammenheng med dobesøk. Dette er noe som har skjedd de siste månedene.

Vet du hva dette kan komme av? Er det symptom på en sykdom eller er det helt normalt?

 

Åse svarer

Hei. Svaret mitt må bli på generelt grunnlag siden jeg ikke vet hvor gammel du er, hva slags prevensjon du bruker, om du har tendens til blødning andre steder og lignende. 

Det kan være helt normalt med blødning for eksempel i forbindelse med eggløsning. Vi kaller det «bortfallsblødning», og denne blødningen gjentar seg måned etter måned og er da en normal variant i blødningsmønsteret. 

Endringer i blødningsmønster kan skyldes hormonelle forandringer, som for eksempel bruk av p-piller. Man kan også få mellomblødninger på grunn av en infeksjon, som for eksempel klamydia, og i sjeldne tilfeller kan blødningene være symptom på kreft. 

Du bør bestille time hos en gynekolog for en sjekk. Husk å få en henvisning av fastlegen din. Mine opplysninger om deg er for sparsomme til at jeg kan uttale meg sikkert om årsaken til problemet ditt. Ha en god sommer!

Beste hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdomer

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.