NRK Meny
Normal

Derfor får 220.000 sent skatteoppgjør

I dag får de aller siste skatteoppgjøret. Var du en av de uheldige som måtte vente? Her er grunnen.

Skatteoppgjør

Sent, men godt: Nå har alle landets skattytere fått skatteoppgjøret. Fikk du penger igjen på skatten? Det kan ta to uker før de er satt inn på kontoen din.

Foto: Colourbox/NRK (montasje)

Rundt 2,5 millioner nordmenn fikk skatteoppgjøret sitt i juni. Og de påfølgende månedene har de aller fleste andre skattedommen sin.

Anne Kirkhusmo

Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Men 220.000 skattytere har måttet vente helt til i dag – flere måneder etter at de første fikk oppgjøret sitt. Hvorfor må noen vente så lenge på skattedommen?

– Det er det flere grunner til. Det kan for eksempel være manglende opplysninger i selvangivelsen, og skattyter kan være tatt ut til kontroll. Helt generelt er det slik at jo mer komplisert selvangivelse en har og jo flere vedlegg, jo lengre tid kan det ta å behandle den, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til NRK.no.

I tillegg er det noen grupper som alltid kan forvente seg å få skatteoppgjøret i oktober:

  • Skattytere på Svalbard
  • Personer bosatt i utlandet som mottar pensjon fra Norge
  • Personer som liknes på sentralskattekontoret for utenlandssaker
  • Alle upersonlige skattytere, primært selskaper
  • DLS-deltakere (deltakerliknende selskaper) har som før blitt holdt tilbake inntil selskapet er ferdigbehandlet.

LES OGSÅ: Du kan få en ekstra skattesjanse

– Bruk pengene på disse to tingene

Siw Ødegaard

Økonomisk rådgiver Siw Ødegaard.

Foto: NRK

Har du fått en del penger igjen på skatten? Da bør du bruke dem på å styrke egen økonomi, ifølge økonomisk rådgiver Siw Ødegaard. Tidligere i år kom hun med to tips til skattytere som har fått igjen penger på skatten.

– Betal tilbake kortsiktig gjeld, for kortsiktig finansiering er alltid veldig dyrt, uttalte Ødegaard til NRK.no.

Deretter anbefalte hun å spare opp en «buffer», altså sette penger til side til uforutsette utgifter eller trangere tider.

NB! Ifølge Skattetetaen kan det ta opptil to uker fra skatteoppgjøret er klart til pengene er overført til kontoen din.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.