Hopp til innhold

Slik unngår du feriemage

En ukes ferie i varme strøk kan fort bli ødelagt hvis magen slår seg vrang.

Ikke forstyrr

Er du uforsiktig, kan ferien fort ende her - bak en låst hotelldør.

Foto: colourbox.com

Bjørn Iversen

Håndhygienen er viktigst, sier overlege Bjørn Iversen på Folkehelsa.

Foto: Anne Lene Solbakken/Folkehelseinstituttet

Stort mindre romantisk blir det ikke: Mens kjæresten din drar ut i sola, tilbringer du halve dagen på et etter hvert stinkende hotelltoalett.

Mange opplever at magen slår seg vrang når man reiser utenlands. Men følger du noen ganske enkle regler, er sjansen stor for at du går fri.

- Dette handler om hva man putter i munnen. Først og fremst hendene faktisk, sier overleve Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Hold hendene rene

Skal du huske ett mantra i ferien, er det «håndvask, håndvask, håndvask».

- Vask hendene når du har vært på toalettet, før du lager mat og før du spiser, er det enkle rådet fra Folkehelsa.

Som regel skyldes mageinfeksjoner bakteriesmitte via hendene.

Håndsprit er et godt alternativ dersom du ikke har tilgang på såpe og vann. Men vær oppmerksom på at håndsprit bare rengjør overflaten. Har du synlig skitt på fingrene, må du bruke vann for å få det bort.

Unngå denne maten

- En gammel, god regel sier «kok det, stek det, skrell det eller glem det», sier Bjørn Iversen.

- Det er mye i det. Holder du deg til det, er du helt trygg. Pass bare på at maten er nytilberedt. Unngå spesielt majoneslignende sauser og kalde skalldyr.

Jo varmere klimaet er, dess bedre grobunn får bakterier i mat som har stått en stund. Ris som har stått lenge ute etter at den ble kokt , er for eksempel en av de vanligste kildene til matforgiftning i Norge.

- Husk også å skrelle frukt og grønnsaker. Selv om det er mest vitaminer rett under skallet, får du i deg mer enn nok selv om du skreller, råder Iversen.

Hva med maten du får kjøpt på gata mange steder, er den trygg?

- Så lenge du er sikker på at maten er ganske nylaget, er det helt supert å kjøpe fritert og stekt mat på gata.

Ekkelt, men ikke farlig

Offentlige toaletter er for mange den store skrekken. Bare tanken på å gå inn døra på et av avlukkene får magen til å knyte seg.

Men har vi noen grunn til å frykte bakteriene der?

- Folk er til og med redd for å få kjønnssykdommer av å gå på offentlige toaletter. Men det får man jo ikke – med mindre man har sex på offentlige toaletter, sier Bjørn Iversen.

- Toalettene kan være ekle, men ikke farlige. Selv om det skulle være grisete, er det hendene som eventuelt er problemet. Så lenge du får vasket deg godt eller brukt håndsprit etterpå, er ikke dette noe problem.

Hva gjør du hvis du blir dårlig?

Dersom uhellet likevel skulle være ute og du blir dårlig i magen, vil det som regel gå over av seg selv etter noen få dager.

- Sørg for å få i deg væske og salt, det er det viktigste. Bruk diaréstoppende midler hvis du er nødt til å reise eller du blir veldig dårlig, råder Iversen.

- Får du høy feber eller blodig diaré, skal du oppsøke lege. Sørg for å ha reiseforsikring, så du kan oppsøke helsetjeneste uten at det blir et økonomisk problem, råder Iversen.

Reiser du til andre EØS-land (inkludert EU), har du krav på hjelp i det landet du kommer til. Husk Europeisk helsetrygdekort, som kan bestilles her .

Vær ekstra på vakt med barn

Småbarn som får diaré er mer utsatt for uttørring enn voksne. Derfor skal du følge nøye med på barns allmenntilstand, og kontakte lege dersom du er bekymret.

Det kan være en god idé å ha med salt/sukker-pulver som er spesielt egnet til å erstatte væsketap. Husk i så fall å blande ut pulveret med rent flaskevann.

Hvis barnet har problemer med å holde på væske, er det lurt å drikke lite og ofte. Gi gjerne drikken med teskje, så barnet ikke drikker for fort.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)