NRK Meny
Normal

Risrester kan bli bakteriebomber

Lar du risen stå på benken til neste dag?

Kokt ris
Foto: Colourbox

Ris ser så uskyldsrent ut at mange lar restene stå i gryta til neste dag. Det er en av de vanligste kildene til matforgiftning.

For den tilsynelatende ufarlige risen kan fortsatt inneholde matforgiftningsbakterien Bacillus cereus, selv om den er kokt.

- I små mengder er ikke disse bakteriene farlige. Men får risen stå i romtemperatur, kan bakteriene vokse og produsere kraftige giftstoffer som gir matforgiftning, sier rådgiver Ellen C. Sjølie i Mattilsynet.

Bacillus cereus er en sporedannende bakterie som kan tåle koking i flere timer. I motsetning til mange andre bakterier som gir matforgiftning, lar de seg ikke knekke av en ny oppvarming.

Farlige vaner

Bakterien som skaper problemer i risrestene, er slett ikke uvanlig. Den følger med i innhøstingen og finnes ikke sjelden i kornprodukter, krydder og grønnsaker.

Det er de dårlige vanene vi har i forhold til ris som gjør at det akkurat er dette produktet som oftest gir forgiftning.

Man koker opp en raus porsjon, så man "har for en stund", i stedet for å koke det man trenger akkurat i dag.

Kjøl ned raskt

- Desto lenger risen får stå i temperaturer over 10 grader, jo større er risikoen for at risen inneholder en bakteriemengde som kan gjøre deg syk, sier Ellen C. Sjølie.

Derfor er det viktig å kjøle ned risrester så raskt som mulig og sette i kjøleskap. En måte å gjøre dette på, er å sette gryta i kaldt vann i vasken.

Det samme er forøvrig en gylden regel for alle rester av varm mat.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.