Slik sparte de 29.000 på 30 minutter

Laila Eriksen og Jan Gunnar Hagen sparte 29.000 kroner på å bytte bank, strøm, forsikring og mobilavtaler.

Laila Eriksen og Jan Gunnar Hage

Laila Eriksen og Jan Gunnar Hagen fikk hjelp av NRK Forbrukerinspektørene til å bytte bank, forsikring og strømavtaler.

Foto: Øyvind Øvergård / NRK

NRK Forbrukerinspektørene ville vise at det er enkelt å skifte avtaler for blant annet bank og forsikring. Laila Eriksen og Jan Gunnar Hagen fra Rælingen stilte opp, og lot eksperter gå gjennom privatøkonomien. Paret ble overrasket over at de kunne spare hele 29.000 kroner:

– Jeg tenkte at det egentlig ikke var sant. Jeg visste ikke at jeg hadde så dårlige vilkår i dag, og fikk rett og slett en aha-opplevelse, sier Laila Eriksen til NRK.

Ved hjelp av Elin Reitan fra Nordea og Elisabeth Realfsen fra Finansportalen.no, fikk familien hjelp til å se på hvilke avtaler som kunne bli bedre.

Les også: Slik sparer du strøm

Dame i blå skjorte

Det er nok mange som blir overrasket over hvor lett det er å spare, sier Elin Reitan.

Foto: Nordea
Elisabeth Realfsen fra Forbrukerrådet og Finansportalen.no

Du kan spare på alt, men det er mest å spare på bank og forsikring, sier Elisabeth Realfsen.

Foto: Forbrukerrådet

– Vær utro

– Jeg tror mange tenker at det er mye tid og arbeid involvert, og derfor blir terskelen for å bytte ofte stor. Til tross for at du må sette av litt tid for å gjøre deg kjent med hvilke tilbud som finnes der ute, så tror jeg mange blir overrasket over hvor lett det faktisk er å spare mange tusen kroner, sier Elin Reitan, Nordeas forbrukerøkonom.

For å hjelpe familien brukte økonomene disse kalkulatorer på nett:

– Du kan bytte forsikringsselskap når som helst. Det er gratis og raskt å bytte, og ofte flere tusen kroner å spare. Dessuten vil det å flytte boliglånet for mange være lønnsomt, forteller Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

God timesbetaling

Disse økonomiske endringene gjorde familien fra Rælingen, på kun 30 minutter med hjelp fra ekspertene:

Mobil: Familien hadde i dag et mobilabonnent hvor de betalte for nedlasting av data som de ikke bruker. De fant et abonnement hvor de kun betalte for sms og tellerskritt. Det nye abonnementet sparer de 5.000 kroner i året på.

Strøm: Her fant de en strømleverandør som kunne tilby billigere spotpris enn den de hadde i dag. Det vil si at de nå sparer 2.500 kroner i året.

Bankinnskudd, banklån og forsikring: For bankinnskudd fant de en bank som kunne tilby dem høyere innskuddsrente. Andre banker kunne tilby lavere rente på banklån enn de hadde i dag. De byttet også til rimeligere villa-og bilforsikring, med samme vilkår. På disse tre produktene fant ekspertene ut at familien sparer 21.500 kroner.

Totalt gjorde disse endringene at Laila Eriksen og Jan Gunnar Hagen sparte hele 29.000 kroner.

På NRK Forbrukerinspektørene onsdag kveld møter du flere familier som sparer mye på å gå gjennom strøm-og bankavtaler.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.