NRK Meny
Normal

Dette skal få ungdom til å bruke kondom

Norsk ungdom er dårligst i Europa til å bruke kondom. Nå kommer ungdommen selv med reklamekampanjer som skal fremme sikker sex.

Alle ungdommer kjenner igjen en Game Boy-maskin når de ser en, men ikke alle er flinke til å bruke kondom. Derfor valgte Caroline Maria Nilsen å lage en plakat som skal få flere ungdommer til å velge sikker sex.

– Gjennom å legge et ultralydbilde på Game Boyen ville jeg få frem at man ikke bør spille bort fremtiden, sier Nilsen til NRK.no.

Vil få ungdom til å tenke

Caroline Maria Nilsen

Caroline Maria Nilsen vant kategorien beste plakat, og fikk med seg 10.000 kroner hjem.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Plakaten til Nilsen ble laget i forbindelse med Verdens prevensjonsdag, et årlig arrangement som skal få opp bruken av prevensjon blant unge. Videregåendeelever fra hele landet har sendt inn plakater, tekster og filmer som alle har en ting til felles: økt bevissthet om sex blant ungdom.

– Jeg ville lage noe som ikke var så veldig formelt, og som fikk ungdom til å tenke, sier Nilsen om plakaten, som ble kåret til årets beste under onsdagens arrangement.

Og tenke er det mange som kan ha godt av. Norsk ungdom er nemlig dårligst i Europa til å bruke kondom.

– Det er ikke sikkert at alle tenker over det når de ser reklamen, men jeg håper at de kanskje blir litt mer oppmerksomme på konsekvensene av dårlig planlegging.

Se vinneren i kategorien video her:

– Jenter er smartere enn gutter

Stian Barsnes-Simonsen

Stian Barsnes-Simonsen oppfordrer flere ungdommer til å bruke kondom.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Årets prevensjonsdagen ble markert i Oslo, hvor det også ble presentert en undersøkelse om norsk ungdom og prevensjonsbruk. Det kom det blant annet frem at 51 prosent av alle mellom 15 og 25 år har hatt ubeskyttet sex med ny partner.

Dette har igjen resultert i 1948 aborter og 4346 tilfeller av klamydia blant ungdommer løpet av 2011. Mange av ungdommene har heller aldri sjekket seg for kjønnssykdommen som kan gi både infeksjoner og sterilitet.

Stian Barsnes-Simonsen var konferansier under arrangementet, og var tydelig på at guttene hadde mye å lære fra jentene.

– Jenter er ti ganger smartere enn gutter. Mens 40 prosent av seksuelt aktive jenter har testet seg for kjønnssykdommer, så har bare fire prosent av gutter gjort det samme.

– Sex må på timeplanen

Mens oppblåste kondomer spratt rundt i lokalet, oppfordret Barsnes-Simonsen også ungdommen til å øve på kondombruk i mer opphetede situasjoner.

– Det er ikke bare gutter som skal øve med kondomer. Også jenter kan finne seg ting som de kan tre kondomer over. Så gjør som man sier på vestlandet: Finn ein dong og set i gong.

Blant de flere hundre fremmøtte ungdommene høstet forslaget stor jubel, kanskje bare overgått av et forslag om å endre hele timeplanen i videregående skole:

– Mange lærere sier at de ikke har tid til å ta elevene ut av skolen for å lære om sex. Vi mener derimot at sex burde kommet inn i timeplanen på lik linje med et hvilket som helst annet fag. De fleste kommer tross alt til å bruke mye mer tid på sex enn på å snakke tysk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.