Slik blir du organdonor

Å bli organdonor krever ikke mer enn en telefon eller noen klikk med musa. Slik kan du være med å redde liv.

Hjerte.

Over 300 mennesker står i organkø. Meld deg som organdonor, og redd liv.

Foto: ScanStockPhoto

 

 • Det finnes ikke noe donorregister i Norge. Avgjørelsen din skal derfor ikke registreres noe sted. Det er dine nærmeste som må bekrefte din beslutning om donasjon, hvis det skulle bli aktuelt.

   

 • Det er de pårørende som må svare på vegne av den avdøde. Derfor er det så viktig at du informerer dine nærmeste om ditt standpunkt mens du lever. Da slipper de å ta avgjørelsen på dine vegne.

 

 • Hvis du vil si JA til donasjon så kan du fylle ut et donorkort. Dette kortet kan du skrive ut på den egen PC ved å klikke på DONORKORT her til høyre på denne siden .

 

 • Det er ingen aldersgrense for å være donor. For hjerte og lunger vil det likevel i praksis være en øvre grense på 50-60 år. For andre organer, som for eksempel nyrer, er det ingen aldersgrense så fremt organene er friske.

 

 • Vi har syv organer vi kan gi bort; ett hjerte, to lunger, to nyrer, en lever og én bukspyttkjertel. Når du informerer dine nærmeste om din holdning til donasjon, kan du også si fra hvilke organer du er villig til å gi bort.

 

 • Aktuelle donorer er personer som dør av hodeskader forårsaket av ulykker, blodpropp eller hjerneblødning. Organdonasjon foregår anonymt.

 

 • Det transplanteres aldri organer uten tillatelse fra pårørende eller personen selv i Norge. Selv om loven om transplantasjoner ( Lov nr. 6 av 9.2.1973 ) åpner for denne muligheten i spesielle tilfeller.

 

 • Når donasjon er aktuelt, skal helsepersonell alltid spørre de pårørende om de kjenner den avdødes holdning til donasjon. Dersom avdøde har tatt en positiv beslutning, enten muntlig eller skiftlig i form av for eksempel et donorkort, er det denne som skal legges til grunn for gjennomføring av donasjon.

 

 • Dersom pårørende likevel sterkt motsetter seg donasjon har donoransvarlig lege under visse omstendigheter anledning til å avvike fra avdødes ønske. Dersom de pårørende gir uttrykk for at de ikke kjenner den avdødes holdning til donasjon, men ikke motsetter seg dette, kan donasjon gjennomføres.

 

 • I tilfeller der den avdødes holdning til donasjon var negativ, gjennomføres ikke donasjon selv om de pårørende skulle stille seg positiv til dette.

(Kilde: Organdonasjon.no )

Les også: Kritisk for organtrengende

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)