Skjegglav-grøt

Ut i naturen har testet livet i skogen - uten matpakke!

Kari Toft

Må man, så må man!

Foto: NRK

Kari Toft spiser skjegglavgelé

Kari Toft tester grøten!

Foto: NRK

Skjegglav, brødlav (islandslav) og navvlelav gir viktig tilskudd av karbohydrater. 

De fleste spiselige lavarter må lutes før de kan fortæres. Lut kan lages av kaustisk soda, bakepulver eller bjørkeaske.

Vi laget lut av bjørkeaske fra bålet.

Oppskrift på lut

  • Kari Toft

    Ett-roms, med kjøkken!

    Foto: NRK
    Like deler bjørkeaske og vann. Bør stå i ett døgn.
  • Sil så vekk asken.

Grøt-oppskriften

  • Plukk mørk skjegglav.
  • Legg laven i bløt i luten og la den ligge i minimum åtte timer. Hvis lav og lut kokes holder det med to timer.
  • Skyll laven grundig i rent vann.
  • Kok den rene og lutede laven i vann i 40 minutter.

Vel bekomme!

Les også: Ut på tur uten mat

Nett-tv: Lars Monsens fiskesuppe på bål

Se mer i Ut i naturen tirsdag 2. oktober kl 19:30 på NRK1.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)