Fiskekaker med tare, pesto laget av tare, lakseruller servert med taresalat. Fristende? Så absolutt, mener masterstudentene Tanya Sivertsen Bjørvik og Marthe Blikra ved Universitetet i Stavanger (UiS).
– Tare inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber. Og jod, som mange i Norge får i seg for lite av, sier Blikra.
– Å bruke tare er en kreativ og ny måte å få naturlige råvarer inn i kostholdet vårt på, sier Bjørvik.
Tirsdag lanserte regjeringen en ny strategi for bioøkonomi. Målet er å bidra til nye arbeidsplasser, reduserte klimagassutslipp og en mer effektiv utnytting av naturressursene, melder regjeringen på egne nettsider. For masterstudentene ved UiS er bruk av tare i matlaging et viktig bidrag.
– Må være tilgjengelig
Blikra og Bjørvik har blant annet laget hysekaker og pesto med tare i. De tror tare kan bli populært blant nordmenn, bare produktet gjøres tilgjengelig for folk.
– Det kan være ferdiglagde fiskekaker med tare i butikken, eller kanskje tare i frysedisken. Tare kan brukes i wok og smoothie, eller du kan lage kjeks, chips og knekkebrød av det, sier Bjørvik.
– Man kan godt spise taren som den er, rett fra sjøen. Det viktige er at den er plukket i et rent område og at den ikke er gammel. Tare smaker godt når den er bare noen måneder gammel. Ta den med hjem, skyll den og bruk den når du lager mat, oppfordrer Blikra.
Tare som krydder og chips
Studentene er ikke de eneste som heier på tare i matlaging. Også ved matforskningsinstituttet Nofima i Tromsø er de opptatt av hvordan tare kan bli en hit på kjøkkenet.
– Jeg tror at taren som krydder i tørket form vil ha en fremtid. Jeg mener også at taren kan gi en helsemessig god vri på vårt daglige kosthold. Hvorfor ikke erstatte potetchipsen med tarechips? Det tar bare 10-15 sekunder på grillen og smaker nydelig, sier seniorforsker Dagbjørn Skipnes til nofima.no.