Hopp til innhold

Skibakkene som ikke er for pingler

Mens noen av oss synes bakkene i Kvitfjell er for utfordrende, kan andre ikke få det bratt nok når de spenner på seg nedoverskiene eller brettet.

La Grave
Foto: Gil Calmon/Flickr

Verbier

Noen er litt mer ekstreme enn andre, her i Verbier.

Foto: Scanpix/AP

For dem er det selvfølgelig Alpene som gjelder i jakten på Europas bratteste fjellsider.

Og du trenger ikke lenger gå utenfor løypene for å finne de bratteste og skumleste bakkene – i Østerrike går de til ekstreme løsninger for å preparere «selvmordsbakken» Harikiri, som har en gjennomsnittlig helling på 78 prosent, eller 38 grader.

Trysil brattere

– Vi har vært nødt til å feste prepareringsmaskinen til bakken med stålkabler, for å hindre at den faller ned fra fjellet, fortalte Melanie Kaindl i ved turistkontoret i Mayrhofen til Times Online ved åpningen i 2005.

Skal vi tro Skiinfo.no er det likevel ingenting mot løype 75 i Trysil, som skal ha en helling på 44 grader.

Men skal du først ta turen ut av norske skianlegg, finnes det mer enn nok å bryne seg på i Alpene:

Selvmordsbakken

Harikiri i Mayrhofen, Østerrike:
Som tidligere nevnt er bakken preparert, og har en helling på 38 grader. Ifølge Mayrhofner Bergbahnen er Harikiri, som betyr «selvmord» på japansk, den bratteste løypen i Østerrike. Mer info her.

Grand Couloir i Courchevel, Frankrike:
En av Alpenes mest kjente korridorer er ikke for pingler, og har du først sklidd ut i løypen, er det ingen vei tilbake. Selve Grand Couloir har rykte på seg for å være den enkleste av korridorene i Courchevel – vel og merke etter at du har kommet deg helskinnet forbi den 200 meter lange, isete kanten som fører inn i korridoren. Mer info her.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

«Faller du – dør du»

La Chavanette i Avoriaz, Frankrike:
Kalles også «Den sveitiske veggen», og er en nedfart som går på grensen mellom Frankrike og Sveits. Du starter i franske Avoriaz, og ender opp i sveitsiske Les Crosets. Ikke bare har den kilometerlange løypen en helling på 50-55 grader, det er også en kuleløype – ikke for personer med dårlige knær, med andre ord.
Mer info her.

La Grave i Frankrike:
La Grave er et av verdens mest kjente ekstremski-områder. Ramler du helt oppe på toppen ved isbreen Girose (3360 m.o.h) risikerer du i teorien å skli 2150 høydemeter nedover før du når bunnen av løypen. Det frarådes å dra inn i området uten å ha med seg en guide, og flere har omkommet de siste årene. Mer info her.

Snillere løyper?

Mont Fort og Turtin, Sveits:
Her får knærne virkelig kjørt seg. De to kuleløypene utgjør til sammen den lengste nedfarten i området «4-Vallées» i Verbier, og har et fall på til sammen 900 høydemeter. Ruten blir ifølge magasinet Travel and Leisure ansett for å være en av de tøffeste kuleløypene i Europa. Mer info her.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Er derimot ikke ekstremskiferie noe for deg, kan du få gode turforslag innenlands på nrk.nos nye turportal ut.no – og været sjekker du selvfølgelig på yr.no.

Er en skiferie helt uaktuelt, kan det jo hende en tur til verdens beste reisemål er mer fristende? Eller hva med verdens beste strand – Bondi Beach ?

Har du stått på ski i noen av disse bakkene, eller kanskje noen som er enda verre? Del dine erfaringer her!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)