NRK Meny
Normal

Her er verdens beste reisemål

Vinnerne kåret i går – se hvor du bør legge sommerferien.

Underground

Dette er verdens beste feriemål, om man legger World Travel Awards beslutning til grunn. London er tilnærmet komplett, mener NRKs korrespendent, Tore Moland.

Foto: Martin Kierstein

World Travel Awards er av noen blitt beskrevet som reiselivsbransjens Oscar. De siste 16 årene har reiselivsoperatører over hele verden deltatt i konkurransen, som går ut på hvert år å utpeke de beste reisemålene, reiseoperatørene og transportselskapene.

Det er noe over ett tusen forskjellige priser som deles ut, både nasjonalt og internasjonalt, og det er liten tvil om at noen priser henger høyere enn andre. Den gjeveste av dem alle – verdens ledende feriemål – kan du nå for 299 kroner.

For det er London – i år igjen. Byen har vunnet tre ganger siden årtusenskiftet, og ser ikke ut til å bli vippet ned av tronen med det første. I år vant byen foran eksotiske reisemål som Abu Dhabi, Cancun, Barbados, New York og Sydney.

Det er ifølge nettstedet Visit London museene som står for tiltrekningskraften til britenes hovedstad, iallfall målt i besøkstall. Byen har store attraksjoner, som British Museum, Tate og Londons nasjonalgalleri, pluss det enorme pariserhjulet ved Themsens bredd.

– London har alt

Tore Moland har vært stringer for NRK i London de siste årene.

– Hvis man er lei av London er man lei av livet, for å sitere andre. London er en by som virkelig har alt, bortsett fra strandliv og ekstreme naturopplevelser. Det er for mange nordmenn som går i Oxford Street-fella, og som trasker opp og ned og kjenner livskraften langsomt suges ut, sier Moland til nrk.no.


Moland er en erfaren London-bo etter flere år i embets medfør for NRK, samt tidligere opphold for egen regning.

– London ble for meg veldig mye mer spennende da jeg begynte å se den som en hel rekke småbyer, og jeg reiste ut utforsket landsbyene en etter en. Alle nabolag har sin karakter – øst og vest og sør og nord er ganske forskjellige, sier han.

– Dette må du oppleve

På forespørsel, og med en viss skepsis, går Moland med på å lage sin topp fem-liste over ting man må oppleve i London:

  • En lørdag med en fotballkamp på Loftus road eller en annen førstedivisjonskamp. Huske på å holde seg unna Premier League og se et av de mindre lagene. Drikke øl og spise dårlig mat.
  • Konserttilbudet er helt fantastisk. Noe for enhver smak. Man kan når som helst dra til London, kjøpe seg bladet timeout og garantert finne noe som fenger.
  • Jeg er svak for den delen av London som har et litt eldre gentlemens-preg, der man kan tusle rundt i rolige omgivelser. Som for eksempel i Jermyn street nedenfor Picadilly Circus. Det man kan fort bli litt blek ettersom det virker litt eksklusivt, gammelmodig og veldig tradisjonelt, men man trenger ikke å ha frakk og stokk og sixpence for å ha det hyggelig i de gatene der.
  • Markedene. Helgemarkedene både på øst- og vestkantene. Knapt noen hemmelighet, men de er storartede.
  • South Bank, å gå langs sørsiden av elven fra Waterloo Bridge og østover langs Themsen.

London er en by mange mener seg å være eksperter i. Du har kanskje din egen topp fem-liste for London? Del dem med oss i kommentarfeltet under.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.